Zvonko Jurišić
0

"Kreševska deklaracija je izmanipulirana"

FENA
Zvonko Jurišić
Zvonko Jurišić
Zvonko Jurišić, predsjednik HSP-a BiH Đapić-dr. Jurišić, izjavio je da je napuštanje sastanka premijera Republike Srpske (RS) i čelnika SNSD-a Milorada Dodika, na kojemu su bili i lideri SDA Sulejman Tihić i HDZ-a BiH Dragan Čović u Mostaru, dokaz da je Kreševska deklaracija izmanipulirana.

Pedsjednik Jurišić na današnjoj konferenciji za novinare u Mostaru ocjenio je da su svi dosadašnji razgovori o reformi Ustava, i prudski i u banjolučki, služili za zaštitu kriminalnih radnji pojedinih aktera toga procesa, a posebno Milorada Dodika.

Oprečni stavovi aktera u procesu pregovora potvrđuju da je bez posredovanja međunarodne zajednice nemoguće promjeniti Ustav BiH", smatra Jurišić.

Komentirajući Dodikove uvjete za daljnje pregovore, uz ostalo, da se u novi ustav ugradi pravo federalnih državotvornih jedinica na samopredjeljenje do otcjepljenja, koje bi se utvrdilo referendumom svih građana u toj federalnoj jedinici, predsjednik HSP-a izjavio je da u Ustavu nigdje ne piše da jedan entitet ili jedan narod može raspisat referendum o odcjepljenju.

Republike Srska, genocidna tvorevina nastala progonima nesrpskoga stanovništva, utemeljena je na Daytonu, pa je isto tako međunarodna zajednica može i ukinuti, kazao je Jurišić.

Dakle, do reforme Ustava, kako pokazuju dosadašnji pregovori, teško će se doći bez posredstva međunarodne zajednice.

Treća mogućnost da se mirnim putom dođe do reforme Ustava ne postoji, zaključio je Jurišić.