0,0 promila
32

Kreševo: Imam uvrijeđen jer se morao alkotestirati iako je policajcima pokazao legitimaciju IZ

M. G.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sinoć se u mjestu Alagići kod Kreševa desio nesvakidašnji događaj, kada je prilikom navodne rutinske kontrole saobraćaja policijska patrola zaustavila imama Adnana ef. Bašića koji je krenuo na teravih namaz, koji obavlja u džematu u Crnićima.

Kako je za Klix.ba potvrdio Nermin Merhemić, predsjednik Medžlisa Kiseljak, policijska patrola je je zaustavila Bašićev automobil sinoć u 21:05 sati zbog, kako su tada rekli, kontrole kretanja usljed epidemioloških mjera koje su na snazi.

"Nakon što Bašić pokazao sve dokumente, predočio je važeću dozvolu kretanja u vrijeme policijskog sata, kao i službenu legitimaciju Islamske zajednice na kojoj se nalazi njegova fotografija na kojoj nosi ahmediju (dio uniforme islamskih vjerskih službenika op. a.), patrola je tražila od imama da se podvrgne alkotestiranju", kazao je Merhemić.

Nermin Merhemić
Nermin Merhemić

Kako kaže Merhemić, imam Bašić je postupio po naređenju policajaca i podvrgnuo se alkotestiranju, a rezultat je iznosio 0,0 promila alkohola.

"Bašić me nazvao poslije teravih namaza, vidno uzrujan. Rekao mi je da je uvrijeđen ponašanjem policajaca. Kazao mi je da su trojica policajaca bila u patroli te i da su mu kazali da znaju da je sveti mjesec za muslimane, ali da mora puhati 'balon'. Također, rekao mi je da su mu policajci kazali da svi koji se kreću nakon policijskog sata moraju 'puhati u balon' po nalogu komandira PS Kreševo, ali i da su za vrijeme dok je izašao iz automobila i bio alkotestiran, cestom prošla tri automobila koja nisu zaustavljena, a kamoli da su vozači bili alkotestirani", navodi Merhemić.

O ovom, kako kaže Merhemić, incidentu, odmah je obavijestio kantonalni MUP, gdje mu je iz operativnog centra rečeno da u ponedjeljak podnese službenu prijavu.

"Saznao sam da su sva trojica policajaca koji su učestvovali u sinoćnjem nemilom događaju bili Hrvati i njih ću u ponedjeljak i zvanično prijaviti Unutrašnjoj kontroli MUP-a Srednjobosanskog kantona. Žao mi je jer do sada nismo imali ovakvih incidenata, nadam se da se ovakve stvari neće dešavati u budućnosti", zaključio je Merhemić.