BiH
182

Krenuo Marš mira: Nekoliko hiljada učesnika prolazi zemlju natopljenu krvlju srebreničkih šehida

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Iz Nezuka kod Sapne jutros je krenula nepregledna kolona ovogodišnjih učesnika Marša mira kojim se odaje počast i čuva sjećanje na proboj srebreničkih Bošnjaka iz jula 1995. godine. Kolonu je u Nezuku predvodio komandant odbrane Srebrenice Naser Orić, a zajedno sa njim bio je i novi ambasador Turske u BiH Cihad Erginay.

"Molim vas da se pridržavate kodeksa ponašanja. Zemlja kojom ćete prolaziti je sveta, svaki centimetar ovog puta je natopljen krvlju. Molim vas da poštujete prolivenu krv“, rekao je Naser Orić.

Preživjeli iz proboja 1995. godine obučeni su i narandžaste majice sa natpisom: "Preživjeli smo". Svi oni dobro se prisjećaju preživljene golgote i mnogih palih šehida koji, nažalost, nisu uspjeli stići do slobodne teritorije.

"Moramo odati priznanje Općini Sapna koja je pravi domaćin. Kada je prije deset godina rođena ideja o Maršu mira ka Srebrenici, iz Nezuka su te godine krenuli oni koji su preživjeli Marš smrti. Danas imamo jednu planetarnu aktivnost, a prije svega morate shvatiti simboliku ovog Marša mira. Morate uvažavati ljude koji su preživjeli proboj i nikada ne smijete zaboraviti da je na svakoj stopi ove dionice od 100 kilometara pala nečija glava, da je tu pala krv. Poruka ovog marša je mir. Nikakav revolt, nikakva osveta, nikakva politika", rekao je Ćamil Duraković, načelnik Općine Srebenica u obraćanju učesnicima Marša mira.

Hamdija Fejzić, predsjednik Pododbora za obilježvanja Marša mira, također je ukazao na kodeks ponašanja.

"Ova zemlja je natopljena krvlju Bošnjaka koji su se borili za Bosnu i Hercegovinu i za temelje naše države. Želim vam da u miru i dostojanstvu pređete dionicu od 100 kilometara i da u Potočare uđemo 10. jula uvečer, a da 11. jula prisustvujemo kolektivnoj dženazi srebreničkim Bošnjacima", rekao je on.

Predviđeno je da se dnevno prelazi do 30 kilometara, a organizator je osigurao cisterne s vodom, dok će stanovništvo u mjestima prenoćišta obezbjediti tople napitke i hranu.

Podršku Maršu mira i ove godine pružaju pripadnici Oružanih snaga BiH, a u slučaju nezgoda na dispoziciji je i halikopter. Inače, iz Nezuka su krenuli učesnici iz svih krajeva BiH, nekoliko inozemnih zemalja, a među učesnicima je i jedan građanin susjedne Srbije.

Marš mira odvija se sljedećom maršutom: Nezuk - Baljkovica - Parlog - Crni Vrh - Snagovo - Liplje - Jošanica - Donja Kamenica - Bakrači - Glodi - Udrč - Cerska - Kaldrmica - Đugum - Mravinjci - Burnice - Kameničko Brdo - Ravni Buljim - Jaglići - Šušnjari - Budak – Potočari.