Ispunjen dio zahtjeva
43

Krekinim rudarima uplaćene plaće, ali oni i dalje ostaju u generalnom štrajku

A. K.
Krekini rudari jutros su stupili u generalni štrajk (Foto: A. K./Klix.ba)
Krekini rudari jutros su stupili u generalni štrajk (Foto: A. K./Klix.ba)
Radnicima Rudnika mrkog uglja Kreka ispunjena su dva zahtjeva, međutim oni i dalje ostaju u generalnom štrajku do udovoljavanja u još jednom, što su nametnuli upravi preduzeća i Elektroprivredi BiH, potvrđeno je za Klix.ba.

Grupa od 2.200 rudara Rudnika mrkog uglja Kreka u Tuzli jutros su stupili u generalni štrajk kojim žele konačno riješiti nagomilane probleme.

Kap koja je prelila čašu bilo je kašnjenje u isplati plata za februar ove godine, a upravi preduzeća i Elektroprivredi BiH nametnuli su još dva zahtjeva.

Kako je za Klix.ba potvrdio Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudara, prvi zahtjev je ispunjen, odnosno radnicima su isplaćene plate, a jasno je definisano i ulaganje u 2021. godini, što je pak nedovoljno za prekidanje generalnog štrajka.

"Mi također tražimo nastavak angažmana 52 radnika, a koji su u direktnoj proizvodnji, međutim Elektroprivreda BiH još ne da saglasnost. Mi nećemo odustati od toga i ostajemo u generalnom štrajku", kazao je Tokić za Klix.ba.

Trenutno je obustavljena proizvodnja u Krekinom rudniku i dva površinska kopa koji se nalaze u okolni Tuzle, zbog čega ovo preduzeće na dnevnoj osnovi ostvaruje gubitke od pet hiljada tona uglja.