Pisali nadležnima
57

Krekini rudari traže smjenu uprave: Nezakonitim odlukama pokušavaju devastirati rudnik

A. K.
Direkcija Rudnika Kreka (Foto: A. K./Klix.ba)
Direkcija Rudnika Kreka (Foto: A. K./Klix.ba)
Sindikat rudara Rudnika uglja Kreka u Tuzli zbog situacije u kojoj se nalaze, a koju su prouzrokovali brojni problemi, zatražio je od nadležnih smjenu aktuelnog rukovodstva ovog preduzeća. Tvrde da se nezakonitim odlukama pokušava devastirati rudnik.
Zbog smanjene proizvodnje te prekida procesa rada u jednom od rudnika, uprava Rudnika uglja Kreka donijela je odluku po kojoj se 30 posto, odnosno više od 600 radnika šalje na takozvano "čekanje".

To je naišlo na negodovanje rudara i sindikata, koji su najavili pokretanje tužbi, štrajk te proteste ispred direkcije rudnika u Tuzli i sjedišta Elektroprivrede BiH u Sarajevu.

Sindikalna organizacija Krekinih rudara, uz podršku Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH uputila je pismo federalnom premijeru Fadilu Novaliću, ministru energije, rudarstva i industrije FBiH Nerminu Džindiću i generalnom direktoru Elektroprivrede BiH Admiru Andeliji.

Kako je navedeno na samom početku, Federalna vlada i Elektroprivreda BiH do danas nisu ispunile najave u vezi s novim statutima rudnika po pitanju koncepta rukovođenja i upravljanja.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Primjena novog koncepta rukovođenja i upravljanja u Rudniku uglja Kreka od septembra 2020. godine proizvodi haotično stanje po mnogim pitanjima. Najviše zabrinjava konstantan pad proizvodnih rezultata. Počinje se sticati dojam da menadžment rudnika i Elektroprivreda BiH nemaju vidljivu ambiciju za vršenje stabilizacije stanja te da određenim mjerama i radnjama osiguraju radnicima uslove u kojima će biti moguće vršiti realizaciju planiranih zadataka", navodi se u pismu.

Kako se dalje ističe, aktuelni menadžment rudnika u saradnji s određenim dijelovima uprave Elektroprivrede BiH, vidljivu ambiciju iskazuje kroz nezakonite odluke i pravilnike koji u potpunosti devastiraju dostignuti nivo materijalnih prava radnika, a koja su definisana kroz aktuelni kolektivni ugovor u oblasti rudarstva.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Uloga prokuriste u Rudniku uglja Kreka se svela na ulogu nijemog posmatrača veoma ozbiljnog i teškog stanja te ona trenutno predstavlja 'privjesak' menadžmentu rudnika i Elektroprivrede BiH koja niječemu ne služi", tvrdi se.

Zbog svega navedenog, Sindikat rudara Kreke od Vlade Federacije BiH i Elektroprivrede BiH zahtijeva da odmah izvrši smjenu kompletnog menadžmenta rudnika, uključujući i direktora.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Također, Federalnoj vladi pismo su uputili i iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH pruživši komoratima punu podršku.