"Nema šanse"
15

Kreirana mobilna aplikacija za podizanje svijesti o vršnjačkom nasilju u sarajevskim školama

Klix.ba
U okviru realizacije projekta "Vršnjačko nasilje – nema šanse" u Udruženju Centar za razvoj omladinskog aktivizma je kreirana mobilna aplikacija pod istim nazivom.

Cilj je da se kroz prezentaciju aplikacije u osnovnim školama na području općine Vogošća, na jedan zabavan i edukativan način utiče na izgradnju svijesti i razvijanja empatije među djecom.

"Indirektno, na taj način se povećava i stepen sigurnosti djece u vaspitno-obrazovnim ustanovama. Naime, aplikacija je kreirana na dva nivoa i sastoji se od edukativnog kviza i igrice pod nazivom 'Matematičar'. Aplikacija je prijateljska, sigurna za upotrebu, a pruža informacije o tome šta je to vršnjačko nasilje i koji znakovi kod djece upućuju na to da su izloženi vršnjačkom nasilju", saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

Kako se navodi, aplikacija je profesionalno kreirana i dostupna za besplatno preuzimanje na mobilnim telefonima.

S obzirom da je Centar za razvoj omladinskog aktivizma jedan od potpisnika Memoranduma o razumijevanju i saradnji sa Upravom policije MUP-a Kantona Sarajevo, danas je u prostorijama PS Vogošća održan sastanak nadležnih policijskih službenika koji rade na realizaciji projekta Rad policije u zajednici i direktora i predsjednika Udruženja CROA.

"Osnovni cilj sastanka je bio da se, kroz jačanje međusektorske saradnje i zajedničkim djelovanjem na prevenciji vršnjačkog nasilja, u narednoj školskoj godini pomenuta mobilna aplikacija, u sklopu rada policije u zajednici, prezentira učenicima osnovnih škola na području cijelog Kantona Sarajevo. Napominjemo da se ovaj projekat realizuje uz podršku Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu ReLOaD koji finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija – UNDP", zaključuje se u saopćenju.