Vjekoslav Bevanda
0

Krediti za zdravstvo blokirani zbog nerada županijskih vlada

FENA
Federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda upozorio je na zastoj u procesu odobravanja kreditnih aranžmana za kapitalna ulaganja u oblasti zdravstva.

Na konferenciji za novinare u Mostaru, gdje je danas održana sjednica Vlade Federacije BiH, Bevanda je kazao da županijske vlade ne dostavljaju potrebne projekte i garancije iz oblasti zdravstva, zbog čega je blokirano oko 50 miliona maraka kreditnih sredstava, kroz tri vrlo povoljne kreditne linije.

Radi se o austrijskim, korejskim i saudijskim kreditnim linijama s periodom počeka od osam godina i kamatnim stopama od 1,75 do 2 posto, namijenjenim za izgradnju novih i modernizaciju postojećih bolničkih objekata.

Po Bevandinim riječima, to su uvjeti kakvi se više neće moći dobiti zbog globalne finansijske krize.

Oko 25 miliona dolara korejskog kredita za opremanje bolnica savremenom medicinskom opremom moglo bi vrlo skoro završiti u Republici Srpskoj, jer niti jedna županija u Federaciji BiH, osim Posavske, nije kandidirala svoje projekte, upozorio je Bevanda.

Federalni ministar zdravstva Safet Omerović dodao je da se, prema važećim zakonskim odredbama, iz doprinosa za zdravstvo ne mogu finansirati kapitalna ulaganja, što znači da se sredstva za izgradnju i modernizaciju bolnica moraju osigurati na neki drugi način.

"Vlada Federacija BiH učinila je sve da osigura vrlo povoljne kreditne aranžmane, ali, nažalost, zbog nedostatka garancija s nivoa kantona, koji trebaju biti implementatori projekata, nemamo potrebnu dokumentaciju", istaknuo je Omerović.

Ministar zdravstva kazao je da je četiri puta slao upite županijskim ministrima jesu li zainteresirani za ove projekte, ali sva četiri puta ostao je bez odgovora.

Ipak, Omerović smatra kako nije sve tako crno u oblasti zdravstva u Federaciji BiH.

Naime, Zastupnički dom Federacije BiH na jučerašnjoj je sjednici usvojio odluku o ustanovljavanju osnovnog paketa zdravstvenih prava u Federaciji BiH, čime se izjednačavaju prava pacijenata bez obzira iz kojeg dijela Federacije dolaze, što do sada nije bio slučaj.

Osnovni paket zdravstvenih prava za osiguranike podrazumijeva, među ostalim, kompletnu primarnu zdravstvenu zaštitu, konzultativno-specijalističku zdravstvenu zaštitu, besplatne lijekove s liste esencijalnih lijekova koja je sada jedinstvena za cijelu Federaciju, ujednačenu listu ortopedskih pomagala, te bolničku listu lijekova.

Jučer usvojenom odlukom također se osigurava besplatna zdravstvena zaštita za učenike i studente do 26 godina, trudnice i porodilje, te paket prava za neosigurana lica, državljane BiH s prebivalištem u Federaciji.