Aleksandar Džombić
0

Kredit za podršku budžetu RS efektivan

SRNA
Aleksandar Džombić
Aleksandar Džombić
Ministar finansija Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je danas Srni da je kredit Svjetske banke za podršku budžetu Srpske u ovoj godini, u iznosu od oko 60 miliona KM, efektivan i da može biti realizovan do kraja novembra.

"Iskoristili smo priliku da na marginama redovnog godišnjeg sastanka Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu obavimo niz sastanaka sa predstavnicima ove dvije međunarodne finasijske instutucije, a posebno u kontekstu realizacije kreditne podrške budžetu RS u ovoj godini. Nema nikakvih smetnji za povlačenje sredstava, kredit postaje efektivan i možemo ga realizovati do kraja novmebra", naglasio je Džombić u telefonskoj izjavi Srni iz Vašingtona.

Što se tiče četvrte tranše stend-baj aranžmana MMF-a od 38 miliona eura, kaže ministar Džombić, Bord direktora zasjeda 15. oktobra i tu neće biti problema za odobrenje sredstava. "Riječ je o iznosu od oko 27 miliona maraka za RS, a realizacija ovih sredstava može se očekivati najduže do novembra", rekao je Džombić. 

Govoreći o redovnom godišnjem sastanku MMF-a i Svjetske banke, ministar finansija RS je rekao da su se na ovogodišnjoj skupštini čule konkretnije procjene po pitanju svjetske ekonomske krize i ova godina je procijenjena kao godina oporavka svjetske ekonomije. 

"Na bazi podataka MMF i Svjetske banke, svjetska privreda bi u 2010. godini trebalo da zabilježi pozitivnu stopu rasta, ali samo nešto iznad nule. Navedeni su primjeri veoma dobrog oporavka i visokih stopa rasta južnoameričkih i azijskih privreda, kao i kineske, a veoma dobri rezultata uočeni su kod nekih afričkih privreda, dok veoma težak i spor oporavak bilježi privreda SAD", rekao je Džombić.

On je dodao da su i, pored vraćanja rasta svjetskih privreda, procjene za budući period veoma oprezne i skromne. "Procjenjuje se uspjehom ako se ostvari rast od dva i po odsto u narednih pet do pet i po godina i ukoliko se deficit idućoj godini smanji za jedan procentni poen", naglasio je resorni ministar RS.

Procjenjuje se, kaže Džombić, da je najveći izazov za budući period, pored sporog rasta privreda, i veoma visoka stopa nezaposlenosti u svijetu, posebno što projekcije pokazuju da će u narednom periodu od deset godina na svjetsko tržište rada ući 400 miliona ljudi.
"Pored nezaposlenosti, koja definitivno predstavlja najveći izazov u budućem periodu, ukazuje se na još nekoliko značajnih izazova, a prije svega na održivost penzionih sistema širom svijeta. Ocjena je da bi gotovo sve zemlje trebalo snažno da se angažuju da se u okviru neophodnih reformi u narednom periodu obezbijede održivi penzioni sistemi", istakao je Džombić. 

On je dodao da se kao veliki izazov smatra i slab oporavak tržišnog kapitala, posebno kriza tržišta dužničkih hartija od vrijednosti i sa tim povezani izazov upravljanje državnim dugovima.

"Šanse i mogućnosti za rast privrede u ovoj dekada procjenjuje se kroz ulaganja u nekoliko pravaca, prvenstveno u poljoprivredu i obezbjeđenje sigurnosti hrane, nauku i infrastrukturu. Smatra se i da će ovu dekadu karakterisati novine u finsijskom sektoru, ne samo kroz modifikovana pravila, već kroz načine i modele supervizije", istakao je Džombić.

Prema njegovim riječima, MMF i Svjetska banka su u kontekstu procjena fronta rasta u narednom periodu pristupile reviziji i prilagođavanju kreditnih linija, što je neophodno imati u vidu kako bi zemlje mogle prilafgoditi svoj razvoj i ispuniti uslove za pristup finasijskim sredstvima.

"MMF i Svjetska banka razvijaju i sigurešu finansiranje ifrastrukturnih projekata kroz javno privatno partnerstvo", rekao je Džombić, koji predvodi zvaničnu delegaciju BiH na redovnom godišnjem sastanku Svjetske banke i MMF-a, koji se završava sutra.