Vlada FBiH
0

Kredit Svjetske banke od 185 miliona eura za reforme u BiH

FENA
Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Mostaru usvojila je Informaciju o Razvojnom kreditu Svjetske banke za podršku budžetu FBiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Svjetska banka je spremna da u iduće tri godine osigura ukupno 185 miliona eura, uz određene reforme u socijalnom, boračkom, zdravstvenom i fiskalnom sustavu.

Dinamika isplate sredstava podrazumijeva da u prvoj godini bude isplaćeno 100 miliona eura, u drugoj 50 miliona, a u trećoj ostatak od 35 miliona eura.

Iz tih sredstava Federacija BiH bi okvirno trebala dobiti oko 120 miliona eura, a da bi dobila ta sredstva, FBiH mora provesti reforme u socijalnom sektoru, uspostaviti integrirane baze podataka za raspodjelu svih socijalnih naknada na svim razinama vlasti te uspostaviti efikasniji sustav u oblasti doprinosa za zdravstvo.

Vlada je donijela Zaključak kojim se podržava Nacrt strategije politika za BiH koja će biti sastavni dio razvojnog kredita Svjetske banke za podršku proračunu.

Također, Vlada izražava spremnost na poduzimanje svih mjera kako bi se osiguralo ostvarenje programa Svjetske banke koji je usklađen sa smjernicama iz stand by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, navodi se u saopćenju.