Fuad Kasumović
0

Kredit od MMF-a za isplatu plata vlastima

SRNA
Kredit od Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ biće iskorišten da se isplaćuju plate vlastima u BiH, a ne da se ulaže u razvojne programe, smatra zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović.

On je naveo da će se zbog toga zadužiti naredne generacije, te da je porazno uzimati kredit koji nije nimalo jeftin, ako se ništa ne preduzme da se oporavi privreda.

Kasumović je u intervjuu za "Nezavisne novine" rekao da BiH više od 85 odsto budžeta troši na materijalne troškove i plate, što nema ni u jednoj državi na svijetu i dodao da se novac, koji se daje državnoj upravi, mogao plasirati u konkretne projekte da se ljudima pomogne da pokrenu privredu i državu. 

"Nesporno je da je revizija MMF-a utvrdila da je deficit svih budžeta u BiH 2,1 milijarda KM za 2009. godinu. To su ogromna sredstva. Krajnje je vrijeme da se vlast pozabavi kako da izađe iz ovog problema. Čitav dug BiH s entitetima je četiri milijarde KM, a sada imamo 2,1 milijardu za godinu. Ovo su upozoravajući podaci", rekao je Kasumović. 

Podsjetivši da se BiH vezala za stendbaj aranžman sa MMF-om i da treba da uštedi 40 miliona KM, Kasumović je napomenuo da BiH ima sasvim dovoljno sredstava da uštedi i mimo smanjenja plata i naglasio da nije istina da je na sjednici Fiskalnog vijeća dogovoreno da se smanje plate, već da entiteti i država naprave uštede.

Odgovarajući na pitanje zašto se podnese ostavku kao znak protesta, jer prima platu iz budžeta, Kasumović je rekao da je razmišljao o tome, ali da njegova ostavka ne bi ništa značila.

Kasumović kaže da ne provodi program svoje stranke - Stranke demokratske akcije u Savjetu ministara BiH, već da radi u korist svih građana u BiH.