BiH
0

Kredit od 12 miliona eura za projekt upravljanja zračnim prometom u BiH

FENA
U Londonu su u ponedjeljak i utorak usuglašeni svi dokumenti kreditnih ugovora između Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i predstavnika državnih i entitetskih institucija BiH, namijenjenih za realizaciju Projekta upravljanja zračnim prometom.

Osim ministra komunikacija i transporta BiH Branka Dokić i ministrice finansija i trezora BiH Ljerke Marić, pregovorima su prisustvovali i entitetski ministri komunikacija i transporta, te predstavnici Direkcije za civilnu avijaciju BiH (BHDCA).

Kredit od 12 miliona eura će se koristiti za realizaciju Projekta upravljanja zračnim prometom u BiH. Prva raspoloživa sredstva kredita bit će dostupna do kraja godine, a kredit će se vraćati 15 godina u 24 rate, od septembra 2009. do marta 2021., saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

“Realizacijom ovog kredita, BiH će konačno biti osposobljena da potpuno samostalno kontroliše svoj zračni prostor. Trenutno BiH izdvaja 75 posto sredstava dobijenih od EUROCONTROL-a za prelete aviona preko naše teritorije, Zagrebu i Beogradu”, rekao je sinoć ministar Dokić na završnoj ceremoniji parafiranja zapisnika s pregovora.

Koliko je ovaj kredit ekonomski opravdan, naglasio je Dokić, najbolje ilustruje činjenica da BiH za samo godinu i po dana plati drugom za kontrolu letenja iznos koji je veći od ukupnog kredita. Predviđeno je da se kreditni ugovori potpišu 31. jula u Sarajevu.