Kadrovska križaljka
2

Kreće borba za fotelje: Ova imena su u opticaju za ministarske funkcije

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Prvog dana ove sedmice iznenadno su "uvijek suprotstavljeni, a uvijek jedan s drugim" - Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović parafirali sporazum o uspostavi nove državne vlasti. Prije toga, u proteklih 10 mjeseci, uspjeli su dogovoriti samo raspodjelu fotelja.

Odmah nakon izbrojanih glasačkih listića znalo se da će mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH pripasti SNDS-u, a ubrzo se saznalo da će Zoran Tegeltija biti osoba koja treba zamjeniti Denisa Zvizdića.

Sredinom aprila lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a sjeli su za stol i dogovorili ostatak raspodjele ministarskih fotelja. Nakon malo zatezanja i taktičkih poteza pao je dogovor. Izetbegoviću tri, Dodiku tri i Čoviću tri + jedan.

Na čelnoj poziciji za stolom budućeg Vijeća ministara, kao što smo rekli, prema svemu sudeći trebao bi sjediti Zoran Tegeltija, bivši ministar finansija Republike Srpske.

Koalicija iz RS-a okupljena oko SNSD-a dobila je i Ministarstvo prometa i komunikacija, kojim bi trebao upravljati Nedeljko Čubrilović, aktuelni predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Mirka Šarovića na mjestu ministra Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa trebao bi naslijediti Staša Košarac, šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH. Iako je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice pripalo SNSD-u dogovor lidera je da će tu biti imenovan neko iz reda ostalih.

Stranka demokratske akcije je borbom za stolom "osvojila" tri ministarstva koja bi trebala podijeliti sa svojim partnerima - Demokratskom frontom i Savezom za bolju budućnost. Tako bi na čelo Ministarstva sigurnosti BiH trebao zasjesti dojučerašnji ljuti Izetbegovićev rival - Fahrudin Radončić koji u svojoj biografiji već ima funkciju ministra ovog resora.

Bisera Turković je ime koje se veže za ministricu vanjskih poslova BiH. Ona je u svojoj karijeri obavljala ambasadorske funkcije u Hrvatskoj, Mađarskoj, Belgiji i SAD-u, a radila je i pri UN-u i OSCE-u. Trenutno je ambasadorica naše zemlje u Kataru.

Ministarstvo odbrane BiH bi u narednom periodu umjesto Marine Pendeš trebao voditi Sifet Podžić (DF).

I za kraj Hrvatska demokratska zajednica BiH je izdejstvovala, već uobičajeno, Ministarstvo finansija i trezora gdje bi ministar trebao ostati Vjekoslav Bevanda. Ministarstvom pravde bi trebao nastaviti upravljati Josip Grubeša, iako je u igri i Bariša Čolak. Posljednja nepoznanica je Ministarstvo civilnih poslova koje je također pripralo Čovićevoj stranci.

Sporazum koji su potpisali lideri u prisustvu Lars-Gunnara Wigemarka vrijedi 30 dana, a rok je počeo teći 5. avgusta.