One World Platfrom
35

Kreativnim konkursom "Šta mi možeš reći o Adi?" u IKT-u obilježen Dan djevojčica

Klix.ba
Kreativnim nagradnim konkursom pod nazivom "Šta mi možeš reći o Adi?" u IKT-u, One World Platfrom je obilježio Dan djevojčica. Dan djevojčica ili Girls in ICT day obilježava se posljednjeg četvrtka u aprilu svake godine kao inicijativa pokrenuta od strane International Telecommunication Union, specijalizirane agencije Ujedinjenih naroda za informacijske i komunikacijske tehnologije.

Iako žene i muškarci danas imaju pravo na izbor karijere u našem društvu i dalje postoji uvriježeno mišljenje o "tipično muškim" i "tipično ženskim" zanimanjima. To unaprijed stvara sliku budućnosti karijere dječaka i djevojčica s tendencijom da se jednom od dva spola ograniči pravo na izbor. Kao rezultat toga, djevojke i žene su manje zastupljene u području inžinjerstva i informatike, a Dan djevojčica ih ohrabruje da naprave svoje karijere vođene ličnim interesima i talentima, a ne stereotipima.

One World Platform zahvalio se svim nastavnicima i nastavnicama, saveznicima i sponzorima koji su dali podsticaj talentovanim učenicama i učenicima koji su se javili na naš konkurs.

"Hvala našim sponzorima iz kompanije Logosoft d.o.o. koji su i ovaj put prepoznali inovativnu snagu mladih i važnost datuma poput ovog, te su osigurali glavnu nagradu, mobitel Microsoft Lumia 535 DS. Zahvaljujemo se našim partnericama iz IT Girls koji su osigurali jednu od nagrada i i našim prijateljima iz Klix-a koji su također prepoznali važnost obilježavanja Dana djevojčica u IKT-u, te dali svoj doprinos kako bismo nagradili najkreativnije učesnice konkursa", saopćili su iz One World Platform.

Prvo mjesto je osvojila učenica Aiša Komarica, drugo Hana Vražalica, a Edna Hadžiosmanović, Vjolca Sulejmani i Edna Pajić treće mjesto. Njihove heroine su IKT heroine Amina Komarica, Hedy Lammar, Ada Lovelace i Frances Elizabeth "Betty" Holberton. Sve učesnice će dobiti simboličnu nagradu od One World Platform kao zahvalu i podsticaj za dalje kreiranje pozitivih sadržaja.

Ada Lovelace je bila britanska matematičarka, kreatorka onoga što se smatra prvim algoritmom te je samim tim i prva programerka na svijetu.