{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kravica: Odgođeno ročište

B
20.9.2007. u 14:50
0
0
Kravica: Odgođeno ročište
0
Kravica: Odgođeno ročište
Nakon višesatne rasprave u sudnici, za 26. septembar odgođen je nastavak suđenja jedanaestorici bivših pripadnika specijalne policije i Vojske Republike Srpske optuženih za genocid počinjen u selu Kravica kraj Srebrenice u julu 1995. godine.
Razlog odgađanja je loše zdravstveno stanje Slobodana Jakovljevića, jednog od optuženih, koje je uticalo na njegovu mogućnost praćenja suđenja. Potvrdu da nije sposoban pratiti suđenje Sud je tražio od liječnika koji je, po nalogu Sudskog vijeća, pregledao optuženog u toku jednosatne pauze.

Dr. Marija Kaučić-Komšić, vještak neuropsihijatar, na osnovu pregleda je ustanovila da Jakovljević osjeća “smetnje psihičko-psihogenog karaktera”, koje se mogu manifestovati u fizičkom bolu.

“Jakovljević mi je rekao da osjeća pucketanje u ušima i intenzivnu glavobolju. Ne mislim da simulira bol”, objasnila je Kaučić-Komšić, dodavši kako očekuje da bi se kod optuženog glavobolja mogla “smiriti” u toku dana, ali da trenutno nije sposoban pratiti suđenje.

Prijedlog da se suđenje odgodi zbog navodnog lošeg stanja njihovih branjenika dale su i Odbrane trojice optuženih koji su stupili u štrajk glađu 10. septembra, ali ga Sudsko vijeće nije prihvatilo. Branioci su naglasili da se optuženi Petar Mitrović, Miladin Stevanović i Branislav Medan ne osjećaju dobro jer već deset dana ne uzimaju hranu.

“To je njihov svjesni izbor i oni trebaju da trpe posljedice. Pretres se ne može odlagati zbog toga”, rekao je Hilmo Vučinić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Tužilac Ibro Bulić je u toku rasprave predložio da se branioci optuženih koji su stupili u štrajk glađu razriješe dužnosti, obrazloživši da “Tužilaštvo ne može sakriti utisak da se ovakva odbrana pokazuje neefikasnom za trojicu optuženih”.

I ovaj prijedlog, koji je izazvao burne i glasne reakcije advokata u sudnici, Sudsko vijeće je odbacilo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: