{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kravica: Nikolić odbio svjedočiti u korist Tužilaštva

S
6.2.2008. u 17:50
0
0
Kravica: Nikolić odbio svjedočiti u korist Tužilaštva
0
Kravica: Nikolić odbio svjedočiti u korist Tužilaštva
Na suđenju jedanaestorici optuženih za genocid u Kravici, iskaz je dao haški osuđenik Momir Nikolić, govoreći o dešavanjima u Srebrenici 13. jula 1995. godine. Tužilaštvo BiH je pozvalo Nikolića da svjedoči, ali je on pristao da iskaz dâ samo kao svjedok Suda.
Nikolića je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), nakon sporazuma o priznanju krivice, osudio na 20 godina zatvora za zločine u Srebrenici. Izjave koje je davao svjedočeći u Haagu, Sud BiH je prihvatio kao dokaze Tužilaštva.

“Izričito sam rekao da ne želim biti svjedok Tužilaštva i za to imam ozbiljne razloge. Rado ću svjedočiti kao svjedok Suda BiH, da pomognem da se dođe do istine”, rekao je Nikolić, koji se nalazi na izdržavanju kazne u Finskoj, te je iskaz dao putem videolinka.

Sudsko vijeće udovoljilo je ovom zahtjevu, te su, nakon kraćeg ispitivanja predsjedavajućeg Hilme Vučinića, Odbrane jedanaestorice optuženih dobile priliku da unakrsno ispitaju svjedoka.

Nikolić, koji je u julu 1995. godine bio načelnik organa za obavještajne i bezbjednosne poslove u Prvoj lakoj bratunačkoj brigadi Vojske Republike Srpske (VRS), ispričao je kako je 13. jula 1995. godine više puta prolazio “putnim pravcem” Bratunac – Konjević Polje, gdje je vidio zarobljene Bošnjake.

“U Sandićima je bilo tridesetak ljudi zarobljenih na livadi. Nisam se zaustavljao niti s bilo kim razgovarao. Kasnije sam išao tim pravcem i bilo je mnogo zarobljenih lica koja su se kretala u kolonama, a vršeno je i pozivanje na predaju”, rekao je svjedok, dodavši da je tim putem prolazio i u večernjim satima istog dana, kada je išao u Zvornik.

“Osim vojnika i zarobljenika nisam ništa drugo vidio. Ni u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica nisam vidio ništa posebno, nisam se tamo ni zadržavao”, ispričao je Nikolić, objasnivši da je za zločin u Kravici saznao narednog dana, od svog “saradnika” koji je bio tamo.

Odgovarajući na pitanja advokata optuženih, Nikolić je rekao da je od “saradnika iz Kravice” saznao kako su četiri pripadnika Bratunačke brigade bila u Kravici u vrijeme izvršenja zločina.

Tužilac Ibro Bulić je pitao svjedoka da li je Milovan Matić bio jedan od te četvorice, što je Nikolić potvrdio, opisujući ga kao “punijeg čovjeka s bradom”.

Milovan Matić je – zajedno sa Milošem Stuparom, Milenkom Trifunovićem, Petrom Mitrovićem, Branom Džinićem, Aleksandrom Radovanovićem, Slobodanom Jakovljevićem, Branislavom Medanom, Veliborom Maksimovićem, Dragišom Živanovićem i Miladinom Stevanovićem – optužen za ubistvo više od 1.000 muškaraca u Kravici, 13. jula 1995. godine. Matić je bio pripadnik VRS-a, dok su ostala desetorica bili pripadnici Specijalne policije.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. februar 2008. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: