BiH
0

Kravica: Istaknuti fudbaleri

Sarajevo-x.com/BIRN
Svjedoci Odbrana Milenka Trifunovića i Miloša Stupara, dvojice od 11 optuženih za genocid u selu Kravica, govorili su o optuženima i njihovom statusu u društvu.

Tokom saslušanja zaštićenog svjedoka A, javnosti je – nepažnjom branioca optuženog Milenka Trifunovića, ali i Tužilaštva – u nekoliko navrata otkriveno mjesto gdje je svjedok živio tokom 1992. godine. Sudsko vijeće, kao Tužilaštvo BiH i Odbrane, nije reagovalo.

Na početku ispitivanja svjedoka A, Odbrana je od njega tražila i da navede svoju nacionalnu pripadnost, te se on izjasnio kao Bošnjak.

Za učešće u strijeljanju oko 1.000 Srebreničana u selu Kravica 1995. godine, Tužilaštvo BiH tereti 10 bivših pripadnika Drugog odreda Specijalne policije Šekovići i jednog bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Zaštićeni svjedok A, koji je svoj iskaz davao iz druge prostorije u Sudu BiH i uz izmjenu slike, istakao je da Milenka Trifunovića poznaje “još iz osnovne škole” te da je samovoljno pristao svjedočiti u njegovu korist.

“Poznajem Milenka Trifunovića i njegovu porodicu, i moram priznati da su oni izuzetno pošteni, čestiti i radini ljudi. Sjećam se da je prije dobro igrao nogomet. Iz nekog poštovanja sam došao svjedočiti, nešto se probudilo u meni”, rekao je zaštićeni svjedok A, koji je, govoreći o početku rata, istakao da je u maju 1992. godine “nastala frka i pometnja”, zbog čega je sa porodicom napustio mjesto u kojem je živio.

Mirko Trifunović, brat optuženog Milenka Trifunovića, također je svjedočio u njegovu odbranu. Prema njegovoj tvrdnji, svi pripadnici voda Specijalne policije su u Skelanima 15. jula 1995. godine prisustvovali sahrani vojnika koji je ubijen u Kravici.

“Pričali su mi da su u hangare vojnici dovodili muslimane i da su tu pucali na njih 13. jula 1995. godine, i to nakon što je jedan od njih oteo pušku Krsti Saviću i ubio ga. Kasnije su mi pričali da su ti muslimani nenaoružani krenuli na njih i da su morali pucati”, rekao je Mirko Trifunović.

Ovaj svjedok je u sudnici prepoznao Miloša Stupara, Miladina Stevanovića, Branislava Medana, Velibora Maksimovića, Dragišu Živanovića i Petra Mitrovića, za koje je rekao da su bili pripadnici voda u Skelanima, te da su svi bili na sahrani vojnika Savića.

Momčilo Vlačić, svjedok Odbrane Miloša Stupara, istakao je da su imali “najviše povjerenja” u Drugi odred Specijalne policije, kojim je komandovao Stupar.

“On je inače bio istaknut fudbaler i za mještane je predstavljao neku sigurnost”, rekao je Vlačić.

Nastavak suđenja je zakazan za četvrtak, 17. januar 2008. godine.