{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kravica: Istaknuti fudbaleri

S
16.1.2008. u 15:13
0
0
Kravica: Istaknuti fudbaleri
0
Kravica: Istaknuti fudbaleri
Svjedoci Odbrana Milenka Trifunovića i Miloša Stupara, dvojice od 11 optuženih za genocid u selu Kravica, govorili su o optuženima i njihovom statusu u društvu.
Tokom saslušanja zaštićenog svjedoka A, javnosti je – nepažnjom branioca optuženog Milenka Trifunovića, ali i Tužilaštva – u nekoliko navrata otkriveno mjesto gdje je svjedok živio tokom 1992. godine. Sudsko vijeće, kao Tužilaštvo BiH i Odbrane, nije reagovalo.

Na početku ispitivanja svjedoka A, Odbrana je od njega tražila i da navede svoju nacionalnu pripadnost, te se on izjasnio kao Bošnjak.

Za učešće u strijeljanju oko 1.000 Srebreničana u selu Kravica 1995. godine, Tužilaštvo BiH tereti 10 bivših pripadnika Drugog odreda Specijalne policije Šekovići i jednog bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Zaštićeni svjedok A, koji je svoj iskaz davao iz druge prostorije u Sudu BiH i uz izmjenu slike, istakao je da Milenka Trifunovića poznaje “još iz osnovne škole” te da je samovoljno pristao svjedočiti u njegovu korist.

“Poznajem Milenka Trifunovića i njegovu porodicu, i moram priznati da su oni izuzetno pošteni, čestiti i radini ljudi. Sjećam se da je prije dobro igrao nogomet. Iz nekog poštovanja sam došao svjedočiti, nešto se probudilo u meni”, rekao je zaštićeni svjedok A, koji je, govoreći o početku rata, istakao da je u maju 1992. godine “nastala frka i pometnja”, zbog čega je sa porodicom napustio mjesto u kojem je živio.

Mirko Trifunović, brat optuženog Milenka Trifunovića, također je svjedočio u njegovu odbranu. Prema njegovoj tvrdnji, svi pripadnici voda Specijalne policije su u Skelanima 15. jula 1995. godine prisustvovali sahrani vojnika koji je ubijen u Kravici.

“Pričali su mi da su u hangare vojnici dovodili muslimane i da su tu pucali na njih 13. jula 1995. godine, i to nakon što je jedan od njih oteo pušku Krsti Saviću i ubio ga. Kasnije su mi pričali da su ti muslimani nenaoružani krenuli na njih i da su morali pucati”, rekao je Mirko Trifunović.

Ovaj svjedok je u sudnici prepoznao Miloša Stupara, Miladina Stevanovića, Branislava Medana, Velibora Maksimovića, Dragišu Živanovića i Petra Mitrovića, za koje je rekao da su bili pripadnici voda u Skelanima, te da su svi bili na sahrani vojnika Savića.

Momčilo Vlačić, svjedok Odbrane Miloša Stupara, istakao je da su imali “najviše povjerenja” u Drugi odred Specijalne policije, kojim je komandovao Stupar.

“On je inače bio istaknut fudbaler i za mještane je predstavljao neku sigurnost”, rekao je Vlačić.

Nastavak suđenja je zakazan za četvrtak, 17. januar 2008. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: