BiH
0

Kravica: Aplauz za Mladića u Sandićima

BIRN Justice Report
Odbrane jedanaestorice optuženih za genocid pred Sudom BiH najavile su da žele kao svjedoke pozvati haške optuženike i osuđenike.

Na spisku advokata Borislava Jamine, branioca Branislava Medana, nalaze se i Ljubiša Beara, Zdravko Tolimir, Milan Gvero (optuženi pred Tribunalom u Haagu za zločine u Srebrenici), te Radislav Krstić (osuđen na 35 godina) i Vidoje Blagojević (prvostepenom presudom osuđen na 18 godina zatvora za zločine u Srebrenici).

Ime Ljubiše Beare već je bilo na spisku eventualnih svjedoka, ali je Sudsko vijeće obaviješteno da odbija svjedočiti. Advokat Jamina je rekao kako smatra da su ove osobe “izvor informacija” i da njihovo odbijanje ne bi trebalo biti problem.

“Ne znam konkretno za Bearu, ali mislim da su mnogi od ovih svjedoka državljani BiH, i ne znam da imaju takvu mogućnost da odbiju svjedočenje”, obrazložio je Jamina.

Tužilaštvo smatra da su 13. jula 1995. godine jedanaestorica pripadnika Specijalne policije i Vojske Republike Srpske (VRS) obezbjeđivali više hiljada zarobljenih civila na livadi u Sandićima, koji su odvoženi u zatočenje i pogubljenje. Tužilaštvo jedanaestorku tereti i za ubistvo oko 1.000 zarobljenika u Kravici.

Odbrane sedmorice iz ove grupe optuženih, saslušale su još dva zaštićena svjedoka. Slobodan Mijatović, bivši pripadnik Vojne policije u sastavu Bratunačke brigade, ispričao je kako je 13. jula 1995. godine bio u obezbjeđenju i pratnji današnjem haškom bjeguncu generalu Ratku Mladiću. Mijatović se prisjetio kako je Mladić obišao zarobljenike koje je VRS držala na livadi u selu Sandići.

“Rekao im je da se ne brinu, da su im porodice odvezene u željenim pravcima, te da će im se i oni pridružiti kada se obezbijede prevozna sredstva. Nakon toga je uslijedio aplauz i povici ‘živio’”, ispričao je svjedok, dodavši da nije vidio policiju jer su civile obezbjeđivali pripadnici VRS-a.

Mijatović je rekao kako je istog dana, u večernjim satima, prošao pored Zemljoradničke zadruge u Kravici, ali da nije “primijetio ništa neobično”.

Prilikom unakrsnog ispitivanja tužilac Ibro Bulić je svjedoku predočio njegov iskaz koji su 8. septembra 2006. godine zabilježili istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). U iskazu stoji da je Mijatović rekao kako je 13. jula 1995. godine, prolazeći pored Kravice, vidio “veću grupu vojnika”, te da “pretpostavlja” da su na tom mjestu ubijeni civili koje je prethodno vidio u Sandićima.

Svjedok nije osporio ovaj dio iskaza.

Svjedok Bariša Janković je rekao kako mu je optuženi Miladin Stevanović 13. jula 1995, između 22 i 23 sata, javio da je “komšija musliman” ubio Krstu Dragičevića, te da je zajedno s njim te noći otišao u “kamp” Specijalne policije u mjestu Rešagići, gdje je sa optuženim Milenkom Trifunovićem razgovarao o nabavljanju namirnica za Dragičevićevu porodicu.

“U kampu su mahom bili svi iz te policije, a viđao sam ih i sutra čitav dan”, ispričao je svjedok, dodavši da su 15. jula svi bili na sahrani.

Svjedok je također rekao da je optuženi Dragiša Živanović pozvao njegovu suprugu i njega na ispraćaj brata Slaviše u vojsku, koji je bio 13. jula 1995. godine.

Suđenje se nastavlja 3. oktobra 2007. godine, kada će biti saslušana četiri svjedoka Odbranâ.