Nakon 60 sati - dogovor
0

Krave zaustavljene na granici ipak idu u BiH

Sarajevo-x.com
Nakon priloga HRT-a 1 o kamionu sa 36 krava u zadnjem stadiju trudnoće koji je zbog neuredne dokumentacije na putu iz Češke zadržan na ničijoj zemlji između Hrvatske i Bosne i Hercegovine kod Županje, udruženje Prijatelji životinja primili su brojne telefonske pozive šokiranih i uplakanih građana te se odmah uputili na mjesto događaja. Njihovim posredovanjem je, kako kažu, postignut dogovor o ovim napaćenim životinjama.

Došavši na mjesto događaja, članovi udruge su ustanovili teško stanje krava i krenuli u pregovore sa hrvatskom i bosanskohercegovačkom stranom nakon čega je došlo do dogovora da krave pređu bosanskohercegovačku granicu i istovare se na najbližem odredištu, nakon više od 60 sati boravka u kamionu bez vode i hrane, stoji u saopštenju ove udruge.

Krave se premještaju u karantenu u mjestu Donji Žabari, u bosanskoj Posavini, u kojoj će provesti 24 sata prije nego nastave put do Sarajeva, koje im je krajnje odredište. Prijatelji životinja se nadaju da će pratiti krave do njihovog istovara i na taj način se uvjeriti da se njihove zamolbe ispune.

Udruga Prijatelji životinja želi naglasiti da ovo nije jedinstveni slučaj, već da su to samo neke od mnogih životinja koje pate na hrvatskim granicama. Sam granični prijelaz uopće ne zadovoljava sve uvjete jer nema rješenja za zbrinjavanje životinja kod pojave neispravnih papira niti su spremni poduzeti sve da životinje ne čekaju na graničnim prijelazima gdje to ne bi ni smjele.

Ulazak 36 junica u BiH nije dozvolila bh. veterinarska inspekcija zbog nepotpune prevozničke dokumentacije.