Protest poljoprivrednika
0

Kravama zabranjen dolazak pred Ustavni sud

Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Poljoprivednicima nije dozvoljeno da u znak protesta pred Ustavni sud BiH dovedu krave, uz obrazloženje da bi to štetilo ugledu te institucije, kao i obližnjeg Predsjedništva BiH. I pored ove zabrane, najavili su masovni protest za petak, kada će ponovo dovesti krave i izvesti ih pred sud, te će organizirati podjelu povrća i pilića.

Predstavnici Udruženja poljoprivrednika BiH imali su namjeru da krave drže ispred Ustavnog suda do petka, kada je najavljeno donošenje konačne odluke o zakonu o zaštiti poljoprivredne proizvodnje koji je prije tri mjeseca suspendovan nakon čega je donesena privremena mjera.

  • Ako uzmemo podatak da je samo prošle godine u BiH uvezeno hrane za dvije milijarde maraka, jasno je koliko ova država brine o domaćoj proizvodnji. Zakon koji bi trebao da štiti domaću proizvodnju nije protivan Sporazumu o slobodnoj trgovini CEFTA jer je član 23 omogućio određene carinske mjere za oštećenu stranu - kazao nam je Miro Pejić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH.

Dodao je da sama činjenica da im je zabranjeno izvođenje krava govori dovoljno o brizi države za poljoprivrednike i poljoprivrednu proizvodnju te da poljoprivrednicima nije jasno zbog čega bi se neko stidio krava.

  • Pogledajte kako taj sud funkcionira: strane sudije su tek danas dobili materijale i upoznali se sa slučajem o kojem trebaju donijeti jednu veoma bitnu odluku, a to je krajnje neozbiljno - kazao je Pejić.

Poljoprivrednici kažu da, ukoliko se u petak donese za njih nepovoljna odluka, namjeravaju nastaviti proteste pred Ustavnim sudom.