BiH
14

Kratki film "(ON)A?": Priča o junakinjama svakodnevnog života

Klix.ba
Institut za razvoj mladih KULT ovaj Narandžasti dan - Dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama obilježava uz kratki film "(ON)A?".

Najava filma u martu je prikazana u multipleksu Cinema City, a priča o ženama našeg društva kao hrabrim junakinjama svakodnevnog života sada je zaokružena.

Filmska ekipa ih je snimala u njihovoj svakodnevnici, a one su ispričale svoju priču.

"Ovaj film snimljen je u znak zahvalnosti svim ženama, kako bi im pokazali da beskrajno cijenimo ono što rade. Narandžasti dan odlučili smo posvetiti ženama koje su svoj život posvetile borbi, koje svojim rukama, riječima i djelima ruše zidove predrasuda i stvaraju bolji život za sebe, one oko njih, nas i onih koji dolaze nakon nas", poručila je Mirela Ajanović iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Narandžasti dan obilježava se svakog 25. u mjesecu, kao dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, ali je potrebno naglasiti da fizičko nasilje, nije jedini oblik nasilja nad ženama i nije jedini način da se žene u današnjem društvu osjećaju zapostavljeno, izdano, obespravljeno. Prema podacima Agencije za ravnopravnost spolova, 52,8% žena je pretrpjelo neki oblik nasilja, ali iako određeni statistički podaci postoje, o pravim brojkama teško je govoriti.

Institut za razvoj mladih KULT, uz podršku Američke ambasade u Sarajevu, provodi projekt "Narandžasti glasovi". Jedan od ciljeva projekta je da se svakog 25. u mjesecu obilježi Narandžasti dan (Orange day), promovira i lobira za jednakost spolova, obilježava i bori se protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, te podiže svijest javnosti i građana o ovoj problematici.

Generalni sekretar UN-a proglasio je svaki 25. u mjesecu "Narandžastim danom” (Orange Day), kao dan podsjećanja na važnost prevencije, sprečavanja i sankcionisanja nasilja nad ženama i djevojčicama.