Slovenka bh. porijekla
0

Kraljica bledske krempite u Sarajevu: Želim sa sobom ponijeti miris ćevapa

Piše: Adisa Pobrić
Alma Rekić (Foto: N. G./Klix.ba)
Polaznici radionice s Almom Rekić
Već 12 godina Alma Rekić pravi nevjerovatne poslastice i osvaja nagrade za kreativnost i kvalitet. Ova 32-godišnjakinja porijeklom iz Bosne i Hercegovine poznata je i kao kraljica bledske krempite, a pored posla u Sava Hotelima u Bledu članica je Društva kuhara i slastičara Slovenije, demonstratorica, te voditeljica Tabora za kvalitet u najvećoj turističkoj organizaciji u Sloveniji, gdje piše standarde. Također je i svjetski sudija. Ove sedmice Alma je u Sarajevu predavala kuharima iz naše zemlje u okviru trodnevne radionice koju je organizovalo Udruženje kuhara u BiH.

"Ja nisam slastičar po struci, to mi je strast. Po struci sam menadžer za hranu i piće", otkriva Alma na početku razgovora za Klix.ba. "Išla sam u ugostiteljsku školu i oduvijek voljela kuhati. Kad sam bila na pripravničkom radu 'otjerali' su me u posao u kojem sam danas. Rekli su mi: 'Nemamo slastičara, uzmi svesku i uči'. Sve sam sama naučila i vremenom sam otkrila sve čari ovog zanimanja. Obožavam izradu skulptura od šećera i čokolade".

Zahvaljujući prijateljstvu sa Nerminom Hodžićem, predsjednikom i osnivačem Udruženja kuhara u BiH, pristala je doći u Sarajevo, gdje je radila sa 20 muškaraca i žena iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Oduševljena je i polaznicima i rezultatima.

"Ovo je velika ekipa. Ja obično radim sa najviše 12 ljudi u kuhinji, jer veću grupu nije nimalo lako rasporediti, motivisati, posvetiti se svakom od njih, pa i malo se zezati. Ipak, ovdje smo to uspjeli", kaže poznata slastičarka iz Slovenije. Dodaje da niko nije zijevao, gledao u plafon, tražio da izađe, već su svi pomno slušali, upijali ono o čemu je pričala, pa čak i tri učenika Srednje ugostiteljske škole, koji su uz iskusne kuhare učestvovali u radionici.

"Gdje god dođem da radim, ako bilo ko počne izgovore poput: 'Ja nisam slastičar', ja mu kažem: 'Ni ja nisam slastičar, hajde sada da radimo'. Tako uspostavljamo sjajan odnos, baš kao i sa ljudima na ovoj radionici sa kojima sam uživala u protekla tri dana, i da je bilo još vremena sa merakom bismo radili", poručuje Alma.

Na pitanje šta mora imati osoba koja želi uspjeti u poslu slastičara, Rekić je odgovorila: "Prvo je strast, pa onda temperament, 'žica', zatim ogromno strpljenje, skolonost ka finesama te kreativnost. Znanje nije preduslov, želja i strast su dovoljni, jer ćete sve ostalo naučiti vremenom". Prisjetila se i prvog kolača koji je napravila u profesionalnoj karijeri. Bila je to upravo slavna bledska krempita, za koju kaže da je ispala užasno.

U Sloveniji, zemlji u kojoj je rođena, slastičarstvo je privlačno zanimanje, baš kao i posao kuhara.

"Kad biste ranije rekli da ste kuhar, ljudi bi prokomentarisali da to može svako, a danas je to zanimanje 'in'", smatra Alma i dodaje da su tome doprinijele i razne TV emisije o kulinarstvu. Ipak, ne krije da se lično ne hrani dovoljno zdravo i da s nacionalnim timom nakon osvajanja medalje na kuharskoj olimpijadi zna otići i počastiti se brzom hranom.

"Imam povišen holesterol i jedem kad stignem. Često ustajem u 4 ujutro, kuham ručak, peglam, raspremam, na poslu sam u 6, a uz to i studiram, upravo završavam diplomski iz čokolade, spavam po dva-tri sata, a i previše sam temperamentna. Također sam i majka. Zbog tolikih obaveza i stresa u novembru sam doživjela i manji infarkt", otkriva nam Rekić i dodaje da za nju odmor predstavljaju znatiželjni i kreativni ljudi.

O bosanskoj kuhinji ima samo riječi hvale.

"Volim bosanska jela, voljela bih znati razviti dobar burek. Kad sam prije dvije godine prvi put probala sudžukice oduševila sam se. Voljela bih da mogu zapakovati onaj zrak, miris ćevapa, pa ponijeti sa sobom", priznaje Alma, ali ističe da je ipak ne privlače jela poput baklava i hurmašica, jer su preslatka.