MUPRS
0

"Krajnje neodgovorna izjava Raffija Gregoriana"

FENA
Raffi Gregorian
Raffi Gregorian
Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS-a smatra "krajnje neodgovornim" izjavu vršioca dužnosti visokog predstavnika u BiH Raffija Gregoriana kojom se imputira vršenje zloupotreba u korištenju sistema za presretanje razgovora, saopćeno je iz kabineta resornog entitetskog ministra Stanislava Čađe.

Gregorian je o tome sinoć govorio u emisiji na BN TV-u.

U saopćenju iz MUP-a RS-a se navodi da se način korištenja i upotreba ovih sistema u MUP-u RS-a vrši u skladu sa zakonom propisanim načinom i u prošlosti je bila predmet konstantnog nadzora odgovarajućih tijela kako domaćih institucija, tako i međunarodnih organizacija s odgovarajućim mandatom.

  • Do sada nijednom nisu registrovane zloupotrebe ili nepravilnosti u njihovoj primjeni, već naprotiv, svaki put kontanstovano je da se upotreba ove opreme vrši na zakonom propisani način.Stoga, smatramo neophodnim i pozivamo sva nadležna tijela da u skladu sa svojim mandatima izvrše provjere načina korištenja primjene ovog oblika posebnih istražnih radnji te da o tome sačine odgovarajuće izvještaje za nadležne institucije, kaže se u saopćenju.

Samo na taj način, dodaje se, izbjeći ćemo sve moguće spekulacije i njihove zloupotrebe i daljnje uznemiravanje javnosti.