{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Krajnje je vrijeme da se situacija u Stocu popravi

F
23.7.2008. u 16:29
0
4
Krajnje je vrijeme da se situacija u Stocu popravi
0
Krajnje je vrijeme da se situacija u Stocu popravi
Šef Misije OSCE-a u BiH Douglas Davidson rekao je danas da se situacija u vezi sa srednjom školom u Stocu kreće od tragedije ka farsi.
"Preciznije, ona počinje ličiti na teatar apsurda. Sada se čini kao da ta škola ima dva direktora, dva školska odbora (ili njihove ekvivalente), i nikakav statut. Učenici prvog razreda još nemaju dozvolu da se upišu, nekima od onih koji su nedavno maturirali još nisu potpisana i ovjerena svjedočanstva, a nastavnici sada nisu plaćeni. Čini se da je krajnje vrijeme da se ova situacija promijeni nabolje", ističe Davidson.

On smatra da rješenje leži u kompromisu kojim bi škola dobila pravni položaj kao ujedinjeno tijelo, učenicima bi bilo dozvoljeno da uče "nacionalnu grupu predmeta" po vlastitom izboru, ako tako žele, a materijalni troškovi i plaće nastavnika opet bi bile pokrivene.

"Također se čini da je pravi trenutak da se roditelji u cijeloj Bosni i Hercegovini zapitaju da li sistemi obrazovanja, koje su stvorili ljudi koje su oni izabrali na funkcije - sistemi za koje se čini da su ostaci naslijeđeni iz bivše Jugoslavije, s dodatim nacionalnim ili nacionalističkim elementima - pružaju onu vrstu obrazovanja koju njihova djeca trebaju i zaslužuju", rekao je Davidson.

Upozorio je da sadašnji sistemi, po svemu se čini, predstavljaju prijetnju dugoročnoj sigurnosti i stabilnosti BiH, a kamoli njenim izgledima za ekonomski i društveni napredak, što je upravo suprotno od onoga kako bi trebalo biti, saopćeno je iz OSCE-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: