BiH
2

Krajišnik u intervjuu za AP pozvao na mir

FENA
Momčilo Krajišnik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Momčilo Krajišnik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bosanski Srbin i osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik, koji je proveo 13 i po godina u zatvoru zbog progona i prisilne deportacije nesrpskog stanovništva tokom rata u Bosni od 1992. do 1995. godine, pozvao je narod u svojoj zemlji da zaborave sukob, prestanu s mržnjom, oproste i nastave svoje živote kako bi ostvarili napredak.

Krajišnik je bio predsjedavajući Narodne Skupštine Republike Srpske Bosne i Hercegovine i član Predsjedništva BiH od 1996. do 1998., podsjeća AP.

Prošlog mjeseca mu je odobreno prijevremeno oslobađanje iz zatvora u Velikoj Britaniji gdje je odslužio dvije trećine svoje 20-godišnje zatvorske kazne. Presudu mu je izrekao Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju 2006. godine, a uračunato mu je vrijeme provedeno u pritvoru.

On je u intervjuu za The Associated Press u utorak rekao da je bio iznenađen, kada se vratio u svoju zemlju, koliko su ljudi u Bosni i Hercegovini još uvijek opsjednuti ratom.

On je rekao da ga je rastužilo to što je njegova zemlja u stanju siromaštva i što se hrani etničkim prepirkama.

Francuski komandosi u sklopu SFOR-a su uhapsili Krajišnika u aprilu 2000. godine nakon čega je pritvoren u zatvoru Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu. Optužen je za zločine protiv čovječnosti, etničko čišćenje i genocid u Bosni i Hercegovini.

U septembru 2006. godine, Krajišnik je proglašen krivim za istrebljenje, ubistva, progone na rasnoj i vjerskoj osnovi, prisilne deportacije i nehumano postupanje kao i za zločine protiv čovječnosti, ali ne i za genocid.

Osuđen je na 27 godina zatvora, ali mu je Haški sud u martu 2009. godine smanjio kaznu na 20 godina zatvora.