Poziv državi
21

Krajišnici na ulicama Bihaća traže rješenje migrantske krize: Djecu ne smijemo pustiti napolje

I. P.
Foto: Cazin.net
Foto: Cazin.net
U Bihaću su oko 19 sati počeli protesti zbog aktuelne migrantske krize koja najviše pogađa upravo taj grad i Unsko-sanski kanton u cjelini. Kako javljaju lokalni mediji, stotine građana je na centralnom gradskom trgu.

Istaknuti građani Bihaća i Krajine drže govore o problemu prisustva migrantske populacije te ga da država u najkraćem roku mora riješiti.

Prisutni građani Bihaća i okolnih mjesta komentarišu kako djecu ne smiju poslati u škole niti pustiti na ulicu ili izletišta, dok se migranti slobodno kreću i još slobodnije prelaze istočnu granicu BiH, piše Cazin.net.

Nesrazmjerna briga o migrantima, te pojava kriminaliteta u toj populaciji glavni su uzroci nezadovoljstva građana.

Posljednja dešavanja u sklopu krize ogledaju se u nerazumijevanju među entitetskim vlastima zbog činjenice da vrh bh. entiteta Republika Srpska planski sprovodi migrante ka zapadu, odnosno na teritoriju Federacije BiH i Unsko-sanskog kantona.

Foto: Cazin.net
Foto: Cazin.net

Kako bi se tome stalo u kraj, policija USK na međuentitetskoj liniji kreirala je blokade kojima sprječava prolaz migranata iz RS-a u Federaciju.

I pred toga, migranti su uglavnom raspoređeni u Federaciji BiH, sa naglaskom na USK, a RS odbija da na svojoj teritoriji osigura lokacije za njihovo zbrinjavanje.