Uvod u generalni štrajk
15

Krajiški policajci održavaju štrajk upozorenja 11. aprila

Piše: M. D.
Sindikat policije Unsko-sanskog kantona donio je odluku da 11. aprila održi dvosatni štrajk upozorenja u periodu od 11 do 13 sati, jer Vlada USK nije pristala na njihov zahtjev za povećanje plata za 3,5 posto. Štrajk upozorenja bi, ukoliko ne budu ozbiljno shvaćeni, bio uvod u generalni štrajk.

Predsjednik Sindikata policije Mahmut Alagić smatra da su policijski službenici diskriminirani u odnosu na druge budžetske potrošače.

"U Federaciji BiH je došlo do povećanja prosječnog ličnog dohotka za šest posto, plate nekih drugih budžetskih korisnika su u prošloj godini u dva navrata povećavane, jedino smo mi ostali na istom nivou. Mislimo da to nije fer, s obzirom na migrantsku krizu i sve druge otežavajuće okolnosti s kojima se policija danas suočava u obavljanju svog posla", kaže Alagić.

Prvi čovjek krajiškog policijskog sindikata ističe kako im naknade kasne i po godinu te da su im plate najniže kada je riječ o policiji u FBiH, a traže i poboljšavanje uslova rada i bolju opremu.

Stav Vlade USK je da u ovoj godini neće biti povišice plate, a dugovanja koja nemaju karakter plate u visini od 1,2 miliona KM će se rješavati u narednom periodu.

Ministarstvo policije će u ovoj godini uložiti sredstva za izgradnju objekta policijske stanice u Bužimu, a nabavka oružja za policijske službenike je u toku jer se moraju ispoštovati i precizne procedure u vezi s EU dozvolama. Policijske snage su nedavno dobile jedan, a uskoro trebaju stići još tri kombija koji su donacija IOM-a.

Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić izjavio je nedavno za Klix.ba da će zahtjevi policije za zaštitna sredstva za rad s migrantima biti riješeni odmah.