|

Krajiški policajci najavili proteste za 27. februar, žele veće plate

Krajiški policajci najavili proteste za 27. februar, žele veće plate
363
F
FENA
18.2.2020. u 14:59
1
komentara
363

dijeljenja
Krajiški policajci najavili proteste za 27. februar, žele veće plate Foto: Klix.ba
Sindikat policije Unsko-sanskog kantona (USK) najavio je protestno okupljanje 27. februara na Gradskom trgu u Bihaću.
Policajci u ovom dijelu Bosne i Hercegovine za sada bezuspješno traže izjednačavanje osnovice za platu s ostalim budžetskim korisnicima, pa će prvi izraz nezadovoljstva prema njihovim najavama biti iskazan ovim javnim protestima.

"S obzirom da nema nikakvih pomaka u prethodnom periodu, odnosno nekih značajnijih momenata u komunikaciji s resornim ministrom, odlučili smo se za proteste. Ostajemo pri svom zahtjevu i mislimo da je on u potpunosti opravdan. Moram istaći i da policijskim službenicima u USK plate nisu povećane od 2014. godine. Naša trenutna osnovica plate je 280, dok je kod ostalih budžetskih korisnika 302 KM, tako da mi tražimo samo izjednačavanje i jednak tretman za sve", rekao je predsjednik Sindikata policije USK Mahmut Alagić.

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić još 12. februara istakao je kako je za udovoljenje zahtjeva Sindikata policijskih službenika neophodno obezbijediti oko dva miliona maraka u budžetu.

"Bojim se da to u ovom trenutku nije realno. Kantonalna vlada može ponuditi povećanje plate za četiri posto, odnosno za milion maraka u 2020. godini. Zaista se nadam da će postojati razumijevanje s obje strane i da ćemo se uspjeti brzo dogovoriti", kazao je tada resorni ministar Kljajić.

Sindikat policije Unsko-sanskog kantona protestni skup najavljen za 27. februar održat će simbolično u 11 sati i 55 minuta.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...