Teret za budžet
18

Krajiška ministrica zdravstva uručila bi otkaze u Domu zdravlja BIhać

Piše: M. D.
Nermina Ćemalović
Nermina Ćemalović
Ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona Nermina Ćemalović je na današnjoj sjednici Vlade USK aktuelizirala problem sa nezakonitom zaposlenih 36 radnika Doma zdravlja Bihać

Kako se navodi, te je radnike bivša direktorica Anela Kasumović-Softić zaposlila tokom 2018. i 2019. godine, a problem je u tome što je ova zdravstvena ustanova poslovala negativno u prošloj godini.

"Ova su lica opteretila budžet Doma zdravlja i onemogućili ne samo isplatu osnovne plaće, nego i onog što je trebalo zaposlenicima isplatiti po kolektivnom ugovoru. Ti radnici i dalje rade. Ja sam razgovarala sa novom direktoricom u vezi daljeg rada tih osoba koje su priznale da su platili za svoje zapošljavanje, inspekcija je uradila kontrole, ali nije dala upute i konkretne prijedloge da li trebaju ostati bez posla. I nova direktorica je u dilemi kako da pravno riješi ovaj problem", kazala je Ćemalović.

Ona je konstatirala da sistem ne daje rješenja kada je evidentno da bivša direktorica priznaje da je zaposlila radnike za novac, da radnici priznaju da su dali novac za radno mjesto,a već se nekoliko mjeseci razmišlja šta da se uradi sa ovim radnicima.

"Ja mislim da je opravdano da im se uruči radna knjižica", kazala je na konferenciji za novinare ministrica zdravstva.