BiH
6

Krajina: Vlada FBiH je u prošloj godini otplatila više dugova nego što se zadužila

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Federalni ministar finansija Ante Krajina izjavio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu da Vlada Federacije BiH u ovom mandatnom periodu od 2011. godine nije povećala dug koji se odnosi na Vladu, ali je ukupan dug u Federaciji BiH rastao prije svega zbog povećanog zaduživanja krajnjih korisnika kao što su javna preduzeća.

"Prošlu budžetsku godinu završili smo s deficitom prihoda u odnosu na rashode i on je iznosio oko 65,2 miliona KM. Međutim, u prošloj godini je ova vlada više otplatila dugova nego što se zadužila i tu je taj efekt ili skor negativnog zaduženja koji u prošloj godini iznosi 217,4 miliona KM", naveo je Krajina.

Pojasnio je da Vlada Federacije BiH u ovom mandatu nije povećala dug, čak ukupno kad se uzme i unutarnji i vanjski dug. Krajina je kazao da je on u jednom blagom padu ili realnije rečeno u stagnaciji, dakle onaj dug koji pripada Vladi i koji će ona vraćati.

"No, ukupan dug u Federaciji BiH je rastao, ali zahvaljujući povećanom zaduživanju krajnjih korisnika kao što su javna preduzeća", dodao je Krajina.

Pomoćnik federalnog ministra finansija za dug i zaduživanje Samir Bakić kazao je da je na kraju 2010. ukupan vanjski i unutrašnji dug FBiH, koji uključuje dug kantona, općina, Vlade FBiH i javnih preduzeća, iznosio 4,6 milijardi KM, dok je na kraju 2013. godine bio 5,47 milijardi KM.

Po njegovim riječima, dug krajnjih korisnika, odnosno općina, kantona i javnih preduzeća, iznosio je na kraju 2010. godine 1,046 milijardi KM, dok je na kraju 2013. dostigao iznos od 2,018 milijardi KM.

"Međutim, taj dug odnosi se uglavnom na dug javnih preduzeća, Autoceste, Ceste, elektroprivrede i one koji realiziraju infrastrukturne projekte. Otplata tog duga ne tangira porezne prihode FBiH", istakao je Bakić.

Što se tiče duga Vlade FBiH, Bakić je pojasnio da on uključuje i dug naslijeđen od bivše Jugoslavije i na kraju 2010. iznosio je 1,2 milijarde KM, dok je na kraju prošle godine bio 989 miliona KM.

"Ukupan vanjski dug Vlade FBiH na kraju 2010. godine, uključujući i stari i novi dug, iznosio je 2,8 milijardi KM, a na kraju 2013. godine 2,6 milijardi KM, što znači da ima tendenciju pada", naglasio je Bakić i dodao da vanjski dug Federacije BiH i vanjski dug prenesen na krajnje korisnike imaju tendenciju rasta.

Unutrašnji dug na kraju prošle godine, dodao je Bakić, iznosio je 795 miliona KM.

"Unutrašnji dug također ima tendenciju pada, ali ne značajnu, tako da je prošle godine smanjen za oko 60 miliona KM, a ove godine se očekuje smanjenje od oko 60 miliona KM", kazao je Bakić, podsjetivši da se značajan dio tog duga odnosi na stari dug, a koji, između ostalog, obuhvata staru deviznu štednju i ratna potraživanja.

Zakonska obaveza, kako je naveo, jeste da se taj dug otplati 2016. godine i da je dosad godišnje otplaćivano oko 100 miliona KM, a u 2015. i 2016. godini taj iznos će biti značajno povećan, pa će se morati uplaćivati i više od 150 miliona KM.

Kompletna statistika o dugu uskoro će biti dostupna na web stranici Federalnog ministarstva finansija.

Bakić je pojasnio da cilj aukcija nije stvaranje neto duga, već upravljanje likvidnošću budžeta, te dodao da bez toga nijedna vlada u BiH neće moći pravovremeno izmirivati svoje obaveze.

Prema usvojenom budžetu Federacije BiH za 2014. godinu, bruto potrebe Vlade FBiH za zaduživanjem na unutrašnjem tržištu iznose 310 miliona KM. Vlada FBiH se u 2014. godini namjerava zadužiti izdanjem trezorskih zapisa u iznosu 260 miliona KM i obveznica u iznosu 50 miliona KM.

Krajina je kazao da je danas obavljena aukcija vrijednosnih papira, odnosno trezorskih zapisa.

"Rezultati aukcije su zadovoljavajući. Ponuđenih 15 miliona KM 'trezoraca' su prodati u stopostotnom iznosu. Iskazana potražnja je premašivala trostruki iznos onoga što smo mi danas ponudili. Ostvarena prosječna ponderirana kamatna stopa na današnjoj aukciji je 0,81 posto na godišnjem nivou", dodao je Krajina.