Zakon o porezu na dohodak
0

Krajina: Otklanjaju se nejasnoće i nepravda prema obveznicima

FENA
Ante Krajina
Ante Krajina
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine utvrdila je na današnjoj sjednici u Sarajevu Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, kojim se po riječima ministra finansija Ante Krajine otklanjaju nejasnoće iz dosadašnje legislative i nepravda prema nekim budžetskim korisnicima.

U parlamentarnu proceduru ovaj tekst se prosljeđuje s prijedlogom da bude razmotren po hitnom postupku.

Jedna od osnovnih izmjena odnosi se na uposlenike čiji su poslodavci i dohodak u Federaciji a oni su povratnici u Republiku Srpsku ili Distrikt Brčko.

Takvi će biti oslobođeni akontacije poreza na dohodak (porezna osnovica se umanjuje za iznos osobnog odbitka od 300 KM), rekao je na pres-konferenciji ministar Krajina.

Budući da će Federacija dobiti novi zakon o igrama na sreću, Vlada predlaže brisanje iz sadašnjeg Zakona o porezu na dohodak odredbi koje reguliraju oporezivanje prihoda fizičkih osoba ostvarenih u igrama na sreću i nagradnim igrama. Sadašnje odredbe te vrste primjenjivat će se do donošenja novog zakona o igrama na sreću.

Fizičke osobe kojima je na temelju ugovora o životnom osiguranju ili dobrovoljnom penzijskom osiguranju isplaćena osigurana suma ušteđena od uplaćenih premija neće na tu sumu plaćati porez na dohodak, predložila je Vlada.

To pod uvjetom da su na prihode od nesamostalne djelatnosti, za trajanja ugovora o osiguranju premija, uplaćeni obavezni doprinosi iz plaće i akontacija poreza na dohodak.

Isto se odnosi na korisnike životnog ili dodatnog penzionog osiguranja za koje je tokom razdoblja osiguranja, premije uplaćivao poslodavac (tzv. menadžerska osiguranja) i na njih uplaćivao propisane doprinose.

Federalna vlada je danas utvrdila i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izvršnom postupku, a prema navodima ministra Krajine, predvidjela je brisanje alineje kojom sadašnji zakon iziskuje izdvajanje minimalno pet posto ukupne sume u budžetima Federacije, kantona i općina, za isplatu obaveza koje nalažu sudska rješenja i presude.

Prema danas utvrđenim izmjenama Zakona, te vrste obaveza izvršavat će se do visine novčane sume, planirane za te namjene u budžetima, rekao je ministar.

Od ostalih Vladinih odluka, Krajina je novinarima saopćio zaduženje Nadzornom odboru Razvojne banke Federacije da razmotri mogućnost otvaranja posebne kreditne linije za kreditiranje privrednih subjekata radi njihove pripreme i nastupa na inostranom tržištu.

Također je saopćio da je po osnovu emisije trezorskih zapisa, uspješno provedana aukcija 20. februara, kada je prodato 20 miliona KM kompletno bankarskom sektoru i ostvarena prosječna kamata od 2,45 posto na godišnjem nivou. To se može smatrati izvrsnim poslom, rekao je Krajina.

Iz Vladinog ureda za odnose s javnošću na pres-konferenciji su saopćili da je Krajina dobio za to čestitke svih članova Vlade.

Prenoseći novinarima ostale današnje odluke Vlade, Krajina je kazao da je data saglasnost na odluku Upravnog odbora da se Faruk Borić imenuje za direktora Federalne novinske agencije (FENA), Marko Dragić za zamjenika, kao i za raspisivanje konkursa za izbor predsjednika i članove Upravnog odbora ove medijske kuće.

Vlada je uputiti urgenciju u Parlament Federacije BiH da Dom naroda usvoji tekst zakona o privatnim detektivskim agencijama, koji je već odobrio Predstavnički dom.