Političke trzavice
0

Krajina će dobiti odluku o privremenom finansiranju umjesto budžeta za 2020. godinu

M. N.
Foto: RTVUSK
Foto: RTVUSK
Kolegij Skupštine USK odlučio je da zastupnici na idućoj sjednici neće razmatrati Nacrt budžeta niti Nacrt zakona o izvršenju budžeta za 2020. godinu. Zbog manjka glasova, zastupnici će razmatrati Prijedlog o privremenom finansiranju USK.
Odluka o privremenom finansiranju trebala bi biti donesena za period januar-mart. Političke trzavice i promjene u parlamentarnoj većini dovele su do toga da je i prijedlog dnevnog reda na kojem je bio budžet za 2020. godinu pao i na prošloj sjednici Skupštine USK.

Iz SDA su za budžet u iznosu oko 230 miliona KM kazali kako je rađen po interesima pojedinih političkih grupacija.

Pojedini zastupnici su na sjednici kolegija, koja je održana jučer, zatražili da se na dnevni red sjednice uvrsti tačka zapošljavanja tokom ove godine, ali i donošenja odluke o statutu Katoličkog školskog centra.

Prema riječima dopredsjedavajućeg Skupštine USK Ramiza Halkića, tačka o zapošljavanju će biti uvrštena ukoliko do četvrta dobiju informacije od Porezne uprave. Riječ je o periodu od 2015. do kraja 2018. godine.

"Želimo da dobijemo broj odjavljenih radnika, penzionisanih radnika i novoprijavljenih kako bismo vidjeli o čemu je riječ, jer je strašno da čujete da je 750 ljudi zaposleno u ovoj godini. Trebamo utvrditi da li je to bilo zakonski, da li je neko otišao u penziju ili se stvorila potreba za novim radnim mjestom ili nešto treće", rekao je Halkić.

Međutim, upitno je da li će uopće biti održana sjednica s obzirom na to da nova većina još nije formirana, a među zastupnicima iz različitih političkih stranaka vladaju velike trzavice i neslaganje zbog kojeg će očigledno najviše ispaštati građani Krajine.