Olimpijski bazen
0

Krajem maja završetak radova na izgradnji bazena na Otoci vrijednog 15,5 miliona KM

Sarajevo-x.com
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i njen zamjenik Josip Jurišić posjetili su danas 50-metarski zatvoreni Olimpijski bazen na Otoci, saopšteno je danas iz Gradske uprave.

Tom prilikom gradonačelnica Borovac i Vehid Adilović, direktor firme Unigradnja, koja je izvođač radova, potpisali su Anekse ugovora za završetak radova na izgradnji ovog bazena. Vrijednost dva potpisana Aneksa je 550.000 KM, a odnose se na dovođenje električne energije sa jačim naponom sa posebne trafo stanice te na dodatne radove koji su izvedeni na kupoli objekta bazena.

Tako je ukupna investicija ovog projekta 15,5 miliona KM. Grad Sarajevo je najveći investitor sa 11,5 miliona KM, Kanton Sarajevo je osigurao 3,5 miliona i Vlada Federacije BiH 1 milion KM.

"Ovim ankesima određuje se 30. maj kao posljednji rok za završetak svih radova na objektu, tako da neće biti produženja roka. Cilj nam je da što prije stavimo u funkciju bazen i tako omogućimo mladima našeg grada i sportistima da ga stalno koriste. Želimo smanjiti broj neplivača, afirmirati plivački sport i još više promovirati Sarajevo kao olimpijski grad.", rekla je gradonačelnica Borovac.

U toku je proces osnivanja Javnog preduzeća "Olimpijski bazen Otoka Meander". Pripremljen je Elaborat o ekonomskoj opravdanosti i održivosti koji je pokazao kako će godišnje trebati osigurati 2 miliona KM za rad bazena i to, kako je rekla Borovac, združeno iz budžeta Grada, Općina i Kantona.

Dirketor Unigradnje istakao je da se trenutno radi završno postavljanje keramičkih pločica u školjci bazena te vanjsko uređenje objekta. On je rekao da će do 30. maja biti okončani svi radovi i bazen biti predat Gradu. Nakon toga slijedi tehnički prijem, tako da je realan rok za korištenje bazena početak jula ove godine.

Olimpijski bazen na Otoci zadovoljava standarde Svjetske plivačke federacije i u njemu će se organizirati međunarodna takmičenja u plivanju.