Milorad Dodik
0

'Krajem 2009. aplicirati za kandidatski status u EU'

SRNA
Predsjednik Vlade Republike Srpske, Milorad Dodik izjavio je da BiH treba usmjeriti ka pitanjima iz evropskog partnerstva da bi, uz pomoć visokog predstavnika, uspjela da dobije bezvizni režim i krajem ove godine aplicira za kandidatski status u EU.

Dodik je poslije sastanka sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom InZkom u Banjaluci istakao da je realizovano više od 170 zadataka iz evropskog partnerstva i da je ostalo još samo 25, što pokazuje da nije tačno da se ovdje ništa ne radi kako se to pokušava predstaviti.

"Preostalih 25 pitanja u ovom trenutku su u nekoj fazi rješavanja i oni će biti završeni u onom obimu koliko ima konsenzusa i kompromisa u BiH", rekao je Dodik novinarima.

Dodik je naglasio da Incko ima podršku RS, koja želi da u partnerskom odnosu radi na evropskim integracijama i pitanjima koja će dovesti do bezviznog režima i ubrzanijeg dobijanja statusa kandidata u EU, što bi relaksiralo odnose unutar BiH.

Premijer Srpske istakao je da je pozicija RS u vezi sudbine OHR-a jasna, ali da prihvata činjenicu da treba da se završi provođenje pet ciljeva i dva uslova Savjeta za provođenje mira (PIK).

"Mislimo da nije doboro da se ti uslovi i ciljevi proširuju. Konačno treba da se definiše način na koji će se doći do njihovog izvršenja. Shvatamo da do tada OHR neće biti zatvoren", kaže Dodik.

Dodik nastavlja i kaže da je vidljivo da su "veoma glasne koncepcije, koje su zagovarale da OHR nastavi svoju misiju, sada utihnule, što govori o tome da je osnovi cilj galame od prije nekoliko mjeseci bilo pitanje OHR-a".

Dodik je rekao da je Inzka upoznao sa stanjem u RS, koje je stabilno na političkom, ekonomskom i socijalnom planu i sa činjenicom da ovih dana u Srpkoj boravi komisija MMF-a, koja je nakon prvih inventura stanje ocijenila veoma dobrim sa stanovišta ukupne makroekonomske situacije.

"Visokog predstavnika upoznao sam sa mjerama Vlade RS za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize. Nastavićemo da ih provodimo da bismo što je moguće više uticali na smanjenje tih efekata", napomenuo je Dodik.