BiH
12

Kraj zimskog raspusta: U svim školama na području BPK Goražde sutra počinje nastava

Piše: E. A.
Sve je spremno za početak nastave u školama na području BPK Goražde. Drugo polugodište školske 2016/2017 godine na području BPK počet će u ponedeljak, 23. januara iako je zbog ekstremnih hladnoća u januaru razmatrana i mogućnost odgađanja nastave, kao što su to učinili u nekim kantonima. Procjena kantonalnog ministarstva je da za takvo što nema razloga.

"Mi ostajemo kod te odluke, prošle sedmice smo imali sastanak sa direktorima osnovnih i srednjih škola. Sve je spremno za početak nastave. Uslovi nisu idealni ali šta je garant da u februaru nećemo imati još težu situaciju. Osim toga niti jedan zahtjev za odgađanje nastave od škola nismo dobili. Da smo odgodili nastavu morali bi to nadoknaditi subotama a ni to nije odgovarajuće ni za nastavnike ni za učenike", izjavio je Damir Žuga, kantonalni ministar obrazovanja.

Bilo je naznaka da bi početak nastave mogao biti odložen i zbog problema oko isporuke energenata ali je u međuvremenu i ta nedoumica otklonjena.

"Doznačene su potrebne količine energenata tako da ne postoje problemi te vrste", tvrdi resorni ministar.

Kantonalna direkcija robnih rezervi i pored drastičnog povećanja potrošnje energenata u ovom mjesecu zbog ekstremnih hladnoća te prekida isporuke peleta od strane dobavljača, uspjela je obezbjediti na vrijeme dovoljne količine energenata za sve škole ali i druge ustanove na području kantona, potvrdio je Asim Vilić, direktor Kantonalne direkcije robnih rezervi.

Kantonalna direkcija robnih rezervi snabdijeva energentima 18 kotlovnica, 10 na lož ulje i 8 na pelet. Dobavljači odabrani prošle godine do sada su isporučili 79 500 litara lož ulja i 154 tone peleta.