Vremenska prognoza
0

Kraj ljeta, u ponedjeljak snijeg na planinama

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U sedmici koja slijedi oprostit ćemo se od ljetnog vremena, a prognostičari nam poručuju da već krajem ove sedmice pripremimo džempere, kape i šalove. U nedjelju se očekuje osjetna promjena vremena, a u ponedjeljak prve pahulje snijega na planinama u Bosni i Hercegovini.

U subotu će preovladavati pretežno oblačno, dok će nedjelja proteći u znaku kišovitog vremena. Početkom sedmice najniže jutarnje temperature će se kretati od 5 do 10, a jugu do 14°C, a najviše dnevne od 9 do 15, na jugu do 19°C.

Sa sjevera će doći hladniji zrak, pa će od utorka temperature biti u osjetnijem padu. Pri tlu se minimalne temperature mogu spustiti i ispod nule. Sredinom sedmice će doći do stabilizacije i novo naoblačenje praćeno kišom se očekuje krajem sedmice. Sredinom sedmice ce doći do pada temperature i jutarnje će iznositi od 2 do 7 na jugu do 12. a dnevne će se kretati u intervalu između 10 i 16 °C.

Naglo zahlađenje nastupilo je nakon što je protekla sedmica donijela ljetne temperature, koje su bile vrlo blizu rekordnih vrijednosti za mjesec oktobar.

Ni bioprognoza nije ništa povoljnija. Pogoršanje vremena, praćeno povećanom naoblakom, padavinama i zahlađenjem, kod osjetljivih osoba će uzrokovati poteškoće, kojima se preporučuje izbjegavanje težih aktivnosti i manje boravka na otvorenom. Sa prolaskom dana, biometeorološke prilike će se sve više pogoršavati obzirom da se očekuje dodatni pad temperature u poslijepodnevnim i noćnim satima, pa se savjetuje toplije odijevanje.