Sarajevo
1.1k

Kraj gužvama: Sutra otvaranje nadvožnjaka u Briješću

Piše: S. H.
Iako je bilo najavljeno da bi nakon rušenja nadvožnjaka u Briješću novi most trebao biti završen do Nove godine, otvaranje mosta planirano je za 15. januar u 15 sati.

Nakon što je završena izgradnja Lota 2A Sarajevske zaobilaznice i u povodu Dana državnosti BiH svečano puštena u rad 24 novembra 2015. godine, uslijedilo je iznenađenje za veliki broj Sarajlija koji su očekivali smanjenje saobraćajnih gužvi nakon otvaranja zaobilaznice. Već 26. novembra zatvoren je saobraćaj preko nadvožnjaka koji povezuje ulicu Safeta Zajke sa novoizgrađenim kružnim tokom u Briješću.

Zatvaranje ove saobraćajnice izazvalo je saobraćajni kolaps velikog dijela općine Novi Grad a time i Sarajeva. Iz preduzeća JP Ceste FBiH upućivali su građane na alternativni pravac preko Buča Potoka gdje su u toku radovi na izgradnji kružnog toka i poručivali građanima da se strpe do nove godine kada će saobraćaj ponovo biti normalizovan.

Međutim, zbog nesnošljivih gužvi koje su izazvane zatvaranjem navedene saobraćajnice načelnik općine Novi Grad Semir Efendić pokrenuo je aktivnosti na izgradnji alternativne saobraćajnice i zatražio od Željeznica FBiH dozvolu da se izgradi alternativni pružni prelaz.

Već 28. novembra na terenu su bili predstavnici Općine Novi Grad, Željeznica FBiH, JP Ceste FBiH i izvođača radova firme Euroasfalt, te je utvrđena trasa alternativne saobraćajnice čija izgradnja je započela istog dana. Alternativna saobraćajnica izgrađena je u rekordnom roku za manje od tri dana i puštena u promet 1. decembra u popodnevnim satima. Može se reći da je proteklih mjesec i po dana ova saobraćajnica bila pravi spas za vozače koji ovaj putni pravac svakodnevno koriste.

Prema mjerenjima koja je napravila Direkcija za ceste KS u utorak 12. januara alternativnu saobraćajnicu u jednom danu koristilo je 16.407 vozila, što znači da kada se uračunaju noćni sati kojima je intenzitet dosta slab, u dnevnim satima saobraćajnicu je koristilo više od hiljadu vozila u jednom satu.