Troje osumnjičenih
47

Kradljivci oružja i municije iz kasarne u Bileći nepoznati i nakon skoro dvije godine

Piše: Dž. L.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Počinioci krađe oružja i municije iz vojne kasarne Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) u Bileći, koja se desila prije godinu dana i osam mjeseci, još nisu pronađeni.

Iz Ministarstva obrane BiH govore kako istražne radnje o krađi, po nalogu Tužilaštva BiH, provodi Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Kako smo ranije pisali, za nestanak 14 pištolja i 19 okvira iz kasarne u Bileći mogla bi biti odgovorna tri pripadnika OSBiH.

Naime, SIPA je u julu prošle godine Tužilaštvu BiH dostavila izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo nepropisnog ili nepažljivog odnosa prema povjerenom oružju i vojnoj opremi.

"S obzirom na to da policijski službenici SIPA-e preduzimaju odgovarajuće mjere i radnje u cilju pronalaska otuđenih predmeta, u ovom trenutku ne možemo ustupiti više informacija", kazali su nam iz SIPA-e.

Na pitanje da li su na mjestu krađe pronađeni tragovi provale u skladište kasarne, nismo dobili odgovor.

Podsjećamo, eksperti za oružje i municiju smatraju kako bi osiguranje objekata OSBiH trebalo biti na prvom mjestu. Mnogi kažu kako je krađu u Bileći mogao počiniti samo neko ko je imao ovlast za ulazak u skladište kasarne.

Proteklih deset godina zabilježeno je deset krađa naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava iz kasarni OSBiH, ali rasvijetljena su samo dva krivična djela.