Reakcija HDZ-a
73

Kožul: Komšić krši principe koje je danas potpisao sa SDA, SBB-om i SDP-om

Piše: Er. M.
Predrag Kožul (Foto: Klix.ba)
Predrag Kožul (Foto: Klix.ba)
Zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kožul prokomentarisao je za Klix.ba današnji dogovor SDA, DF-a, SBB-a i SDP-a u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH.

Kožul je kazao da mu nisu nepoznati principi SDA, DF-a, SBB-a i SDP-a s obzirom na to da je riječ o principima koji su se provlačili i kroz ranije razgovore u vezi s izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

"Jasno je da ti principi nisu u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH koji je jasno naglasio da je Dom naroda Parlamenta FBiH dom konstitutivnih naroda, a ne dom kantona", rekao je Kožul.

Kako kaže, o principima koje ove stranke zagovaraju najbolje govori činjenica da su određene osobe potpisale principe koje u praksi krše. Kao primjer je naveo predsjednika Demokratske fronte Željka Komšića.

"On se na popisu izjasnio kako se izjasnio i vrlo je jasno rekao koji mu je maternji jezik. Ne da je samo do sada preferirao mjesto člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, već i dalje preferira to mjesto. Bar jedan od principa on u praksi krši bez obzira na to što je potpisao te principe", kazao je Kožul.

S obzirom na to da SDA, DF, SBB i SDP imaju većinu u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Kožula smo pitali i da li očekuje da će ove stranke usvojiti izmjene Izbornog zakona BiH koje nisu po mjeri HDZ-a.

"Bošnjačke političke stranke nas uredno preglasavaju i u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i u Vladi FBiH isto kao i u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Ali evo još smo živi i pokušavamo se boriti za neke temeljne ustavne principe u BiH", rekao je Kožul.

Ističe kako HDZ ostaje otvoren za pregovore o izmjenama Izbornog zakona BiH sa svim ovim političkim strankama, iako se njihovi principi znatno razlikuju od principa HDZ-a BiH.

"Razgovori su jedino rješenje i mislim da će razgovori teći. Zauzimanje ovih stavova je vjerovatno pokušaj preuzimanja nadmoćne pozicije, što se uporno čini. Preglasavanje je nama od 2000. godine stalna činjenica, bojali se mi toga ili ne. To je loša činjenica koja BiH drži stalno u poziciji zamrznutog sukoba", kazao je Kožul.

Kožula smo pitali i kolika je uopće vjerovatnoća da se usvoje bilo kakve izmjene Izbornog zakona BiH s obzirom na to da će Centralna izborna komisija (CIK) raspisati izbore početkom idućeg mjeseca.

"Teško mi je to procijeniti. Čovjek bi racionalno rekao da su šanse za usvajanje Izbornog zakona BiH do raspisivanja izbora, tehnički gledano, sve manje. Ne znam kako će se situacija odvijati i nadam se da ćemo uspjeti iznaći rješenje u ovom mjesecu", rekao je Kožul.

Zaključio je kako ima dojam da neke političke stranke koje vide da im biračko tijelo klizi i koje se dijele u posljednjih pola godine nastoje učiniti sve da izbora ne bude, odnosno da budu prolongirani.