Poljoprivrednici protestvovali
0

"Koze i ovce sjede u Ustavnom sudu BiH"

Piše: A. Karadža
Foto: A. Karadža/Sarajevo-x.com
Foto: A. Karadža/Sarajevo-x.com
Nekoliko stotina poljoprivrednika iz svih krajeva BiH okupilo se danas pred Ustavnim sudom BiH kako bi izvršili pritisak na sudije da konačno donesu odluku o ustavnosti Zakona o zaštiti domaće proizvodnje koji je donesen u Parlamentu BiH.

Miro Pejić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH rekao je da protesti poljoprivrednika traju 1553 dana, što je duže od opsade Sarajeva i da je danas u opsadi poljoprivreda BiH. Istakao je da Ustavnog suda očekuje odluku koja će zaštiti domaću proizvodnju i prava građana koji rade i privrjeđuju.

"Mi želimo samo ravnopravnost, da možemo izaći na drugo tržište i boriti se na našem tržištu, što sada nije slučaj. Pročitao sam izvještaj Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Poljoprivreda BiH je u katastrofi, ali o tome svi šute. Pokrivenost uvoza izvozom je svega 15 posto. Štitimo radna mjesta Evropljana, a naše ljude ugrožavamo. Mi ne tražimo da se međunarodni ugovor krši, mi želimo da se on provodi. Ovaj Zakon prošao je najvišu zakonodavnu instancu vlasti u državi, nakon čega je pod utjecajem lobija stopiran u trenutku koji je bio najvažniji za poljoprivrednike", rekao je Pejić okupljenim poljoprivrednicima i građanima.

On je dodao da su podršku poljoprivrednicima pružili i predstavnici sindikata iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore i da ovi protesti ne znače bojkot proizvoda iz susjednih zemalja, nego ravnopravnost domaćih proizvođača.

Mehmed Alagić, predsjednik Sindikata poljoprivrede, prehrambene i duhanske industrije, vodoprivrede, ugostiteljstva, turizma i trgovine BiH, rekao je da su sve aktivnosti ovog sindikata usmjerene ka donošenju pozitivne odluke sudija Ustavnog suda BiH. On je upozorio da će kriza, ukoliko se nastavi sa ovakvom praksom donošenja odluka koje idu u korist lobijima, biti još veća.

Osim poljoprivrednika, prisutan je bio i manji broj građana Sarajeva, koji su odlučili dati podršku njihovim zahtjevima.

"Malo nas je, ali se ne damo. Građani grada Sarajeva nisu svjesni da im poljoprivrednici omogućuju hljeb, mlijeko, hranu, meso. Niste potpuno sami, ima ljudi koji su sa vama od prvog dana i koji će ostati sa vama do zadnjega dana. Moramo zbiti redove i izraziti solidarnost. Duboko sam uvjeren da će doći vrijeme kada će ova solidarnost biti vidljiva, osjetna i da će na kraju pobijediti", rekao je Demir Mahmutćehajić iz pokreta "Dosta", koji je podržao ove proteste.

Zijad Dervišević, stočar sa Vlašića, izrazio je nezadovoljstvo povicima i riječima da u Ustavnom sudu BiH "sjede ovce i koze". Istakao je probleme stočara sa Vlašića koji će morati zaklati 50.000 ovaca ako se nešto ne promijeni. On je u toku protesta ušao u zgradu Ustavnog suda, u koju je unio flašu sa kozjim mlijekom za sudije koji su zasjedali.

Nakon donošenja odluke, planirana je podjela pilića i povrća, koju je policija zabranila. Pejić je rekao da će pokušati pronaći drugu lokaciju za podjelu poljoprivrednih dobara i da će ispuniti obećanje koje su dali građanima.

"U slučaju da odluka bude negativna, mi ćemo ostati ovdje, a proteste ćemo preusmjeriti na druge institucije, poput Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i nadležna federalna ministarstva", poručio je Pejić.