Dužnička kriza
0

Kozarić: Očekujem iznalaženje rješenja za budućnost eura

FENA
Kemal Kozarić
Kemal Kozarić
Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić očekuje da će se iznaći rješenje za budućnost evropske valute i da će na Samitu EU Francuska i Njemačka ponuditi određeni program.

"Iskreno se nadamo da će to umiriti tržišta i nervozu koja je prisutna u EU, a naravno prenosi se i na BiH", izjavio je Kozarić novinarima u Sarajevu.

Stav Centralne banke BiH je da su zemlje EU mnogo uradile na izgradnji zajedničke valute, te se vjeruje da će učiniti sve da bi je i održale.

"Sve one koji danas koriste euro mnogo bi više koštalo vraćanje na nacionalne valute jer je to proces koji traži vrijeme, materijalna sredstva i mi takav scenario ne očekujemo", naglasio je Kozarić.

"Ja to vidim ne kao krizu eura, nego kao dužničku krizu. Problem je danas da li zemlje mogu servisirati svoje obaveze, da li su bile fiskalno odgovorne i da li su se zaduživale više nego što njihov GDP može da podnese u smislu servisiranja takvih obaveza", dodao je Kozarić.

BiH bi, u slučaju neželjenog scenarija propasti eura, tražila mogućnost vezivanja konvertibilne marke uz neku drugu valutu.

"Pošto Valutni odbor traži 'valutu sidro' vjerovatno bi to bila valuta neke od zemalja EU s kojom imamo najrazvijenije trgovinske odnose, a to je Njemačka. Prije smo imali proces transformacije iz njemačke marke u euro i to je bila tehnička stvar. Ali ponavljam da to ne očekujem", kazao je Kozarić.

Guverner CBBiH danas je učestvovao u radu konferencije "Finansijska stabilnost u jugoistočnoj Evropi: Utjecaj osnovnih principa za efikasan program osiguranja depozita i nove Direktive EU o programima za osiguranje depozita”, koju je u Sarajevu organizirala Agencija za osiguranje depozita BiH.