{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kozarić: Ako nova vlast ne bude uspostavljena do nove godine, BiH će imati finansijski problem

22.10.2014. u 11:58
14
Kozarić: Ako nova vlast ne bude uspostavljena do nove godine, BiH će imati finansijski problem
14
Kozarić: Ako nova vlast ne bude uspostavljena do nove godine, BiH će imati finansijski problem
Kemal Kozarić (Foto: Klix.ba)
Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić istakao je da ukoliko uspostava vlasti potraje iza nove godine, mogli bi nastati problemi sa finansiranjem domaćih obaveza u BiH.
"Vanjske obaveze nisu problem, jer one su prvi prioritet i prije svih isplata, i plata i drugih obaveza, materijalnih troškova. Svima je u interesu da što prije budu u poziciji da razgovaraju u narednom periodu za Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Kozarić tokom gostovanja u emisiji "Danas" Radija Bosne i Hercegovine.

Na pitanje koliko smo blizu ili daleko od bankrota, hoće li nove vlasti morati pribjeći mjerama štednje poput onih koje je, recimo, uvela Vlada Srbije, nepopularnim potezima, kao što su smanjenje plata ili penzija, Kozarić naglašava:

“Čujem da u javnosti neki autoriteti ili neki javni radnici često upotrebljavaju riječ bankrot, što znači da zemlja, prije svega, ne može da servisira svoje vanjske obaveze, a, naravno, poslije toga i unutarnje obaveze. Mislim da Bosna i Hercegovina nije u toj situaciji i da neće doživjeti takvu sudbinu. Naravno, situacija nimalo nije ružičasta i svi oni koji budu u poziciji da donose odluke koje su važne za Bosnu i Hercegovinu, imat će jako puno posla, prije svega, reforme su pred nama. Te bolne reforme će sigurno biti na dnevnom redu i sigurno će biti otpora i sindikata i građana. Javna potrošnja, koja je preko 45 posto na nivou Bosne i Hercegovine, složen državni aparat, koji, također, jako košta sve poreske obveznike, opterećenje na plate, koje su možda najveće u regionu, razlozi su zbog kojim moramo ubrzati neke ekonomske reforme da bi Bosnu i Hercegovinu učinili konkurentnom, sretnijim mjestom za strane investicije, te da bi domaće investitore stavili u istu ravan sa stranim investitorima.“

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: