{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kovači: Otvaranje Muzejske postavke "Predsjednik Alija Izetbegović"

F
18.10.2007. u 13:59
0
0
Kovači: Otvaranje Muzejske postavke "Predsjednik Alija Izetbegović"
0
Kovači: Otvaranje Muzejske postavke "Predsjednik Alija Izetbegović"
U povodu obilježavanja četvrte godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića sutra će u sklopu Memorijala "Kovači" u Sarajevu, na prostoru kapi-kula biti otvorena Muzejska postavka "Predsjednik Alija Izetbegović".
Postavku posvećenu životu i djelu prvog predsjednika Predsjedništva RBiH otvorit će predsjedavajući bh. predsjedništva Željko Komšić, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić i predsjednik Savjeta Muzejske postavke dr. Denis Zvizdić.

Istim povodom sutra će u večernjim satima biti upriličena akademija u Narodnom pozorištu Sarajevo kojoj će, među ostalim, prisustvovati član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić.

Istaknuto je to na pres-konferenciji danas u Sarajevu na kojoj su o spomenutim događajima govorili direktor Fonda Memorijala Ibrahim Hadžibajrić i direktorica Muzeja Sarajevo Amra Madžarević.

Kako je rečeno, kapi-kule Ploča i Širokac povezane bedemom u kojima je smještena spomenuta muzejska postavka simboliziraju odbranu grada, a time i Izetbegovićev život i djelo posvećene odbrani neovisne, demokratske i multietničke Bosne i Hercegovine.

U kuli Ploča nalazi se postavka posvećena političkom i privatnom životu prvog predsjednika Predsjedništva RBiH, a postavka u kuli Širokac govori o nastanku i stasanju Armije RBiH i njenom vrhovnom komandantu.

Među vrijednim eksponatima koji svjedoče o vremenu odbrane Bosne i Hercegovine i najviših civilizacijskih vrijednosti su i brojna priznanja dodijeljena prvom predsjedniku neovisne BiH, te biblioteka svih djela čiji je autor Alija Izetbegović, koja su prevedena na devet svjetskih jezika i koja govore o odnosu Istoka i Zapada, te pitanjima vezanim za poimanje savremenog svijeta s aspekta islamske tradicije i duhovnosti.

Ovogodišnje manifestacije posvećene obilježavanju godišnjice Izetbegovićeve smrti organizirane su pod sloganom "Pišimo historiju istinom".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: