BiH
0

Kovačević: Problemi jedino s carinskim sistemom Hrvatske

FENA
Prva tri dana robnog prometa sa susjednom Republikom Hrvatskom, tj. Evropskom unijom, protekla su bez većih poteškoća kad je u pitanju carinska služba Uprave za indirektno oprezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH), ali je bilo problema sa carinskim sistemom Republike Hrvatske što je rezultiralo kolonama s hrvatske strane, kao i na koridoru kroz Neum.

Ti problemi, kako je za FENA-u izjavio Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIOBiH, bili su prisutni u protekla dva dana.

Kovačević napomine da je, također, zbog pada sistema, dosta kamiona iz BiH čekalo u Luci Ploče.

"Međutim, svi pristigli kamioni u BiH obrađeni su u najkraćim rokovima, a provedene su sve uvozne i izvozne carinske procedure, tranzit kroz BiH, pojednostavljeni postupci, ATA karnet...", kazao je Kovačević.

Na dva granična prijelaza sa inspekcijskim nadzorom (BIP), Gradišci i Bijači, nije bilo prevelikih gužvi, naročito prilikom izvoza roba iz BiH.

Također, i na ostalim međunarodnim graničnim prijelazima, kao što su Orašje, Izačić, Ivanjica, Gorica i drugi, gdje je dozvoljen promet roba, kako je rekao, nisu u protekla tri dana zabilježene značajnije gužve.

Prema informacijama medija iz Srbije, problem imaju i srbijanski kamioni na graničnom prijelazu Batrovci, na granici s Hrvatskom. Na srbijanskoj strani formirana je kolona kamiona duga desetak kilometara, a transportni saobraćaj trebalo bi da se normalizuje za oko 55 sati.