{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kovačević: Problem u Orašju jer humanitarna pomoć nije imala krajnjeg korisnika

F
24.5.2014. u 12:17
45
36
Kovačević: Problem u Orašju jer humanitarna pomoć nije imala krajnjeg korisnika
45
Kovačević: Problem u Orašju jer humanitarna pomoć nije imala krajnjeg korisnika
Načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Ratko Kovačević ponovo je apelovao na građane koji šalju pomoć za Bosnu i Hercegovinu da imaju u vidu da se humanitarni paketi ne mogu slati na fizičke osobe i biti oslobođeni od plaćanja carina i PDV-a, jer je to moguće samo ako se pomoć naslovi na humanitarne organizacije ili neki od organa javne uprave.
Naime, tokom noći je oko 60 manjih kombi vozila i manjih komiona humanitarne pomoći iz zemalja Evropske unije stiglo na Granični prijelaz Orašje i tamo su proveli određeno vrijeme, jer nisu imali gotovo nikakvu dokumentaciju kojom se može izvršiti oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina.

Radi se o pomoći koju su uglavnom prikupili naši građani iz EU, koji su došli i vozilima pomoći, bez bilo kakve potrebne dokumentacije da bi se moglo izvršiti oslobađanje od carina.

- Dio te pomoći sada je riješen na način da je s gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem dogovoreno da oko 15-ak tih vozila ide u Bijeljinu, a drugi se pokušavaju riješiti tako da se povežu s nekom od humanitarnjih organizacija (Crveni krst, Merhamet, Caritas...) koje su pristale da budu krajnji korisnici - pojasnio je Kovačević za Agenciju Fena

Zamolio je i one koji su slali ovu vrstu pomoći za strpljenje, ali i još jednom apelovao na sve koji upućuju humanitarnu pomoć da imaju u vidu da se ona ne može osloboditi od plaćanja carine i PDV-a, ukoliko se šalje na fizičke osobe u BiH.

- Humanitarna pomoć se može osloboditi od carine i PDV-a samo ako je krajnji korisnik humanitarna organizacija u BiH ili neki od organa javne uprave. To je predviđeno zakonom - ukazao je Kovačević.

Izrazio je žaljenje što su oni koji su tokom noći stigli u Orašje s humanitarnom pomoći morali čekati određeno vrijeme, ali i dodao da se pokušavaju na licu mjesta povezati s humanitarnim organizacijama i organima javne uprave koji će pristati da prime tu pomoć, budu krajnji korisnici, da bi se u svakom pojedinačnom postupku donijelo rješenje od oslobađanja plaćanja uvoznih dažbina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: