BiH
45

Kovačević: Problem u Orašju jer humanitarna pomoć nije imala krajnjeg korisnika

FENA
Načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Ratko Kovačević ponovo je apelovao na građane koji šalju pomoć za Bosnu i Hercegovinu da imaju u vidu da se humanitarni paketi ne mogu slati na fizičke osobe i biti oslobođeni od plaćanja carina i PDV-a, jer je to moguće samo ako se pomoć naslovi na humanitarne organizacije ili neki od organa javne uprave.

Naime, tokom noći je oko 60 manjih kombi vozila i manjih komiona humanitarne pomoći iz zemalja Evropske unije stiglo na Granični prijelaz Orašje i tamo su proveli određeno vrijeme, jer nisu imali gotovo nikakvu dokumentaciju kojom se može izvršiti oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina.

Radi se o pomoći koju su uglavnom prikupili naši građani iz EU, koji su došli i vozilima pomoći, bez bilo kakve potrebne dokumentacije da bi se moglo izvršiti oslobađanje od carina.

  • Dio te pomoći sada je riješen na način da je s gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem dogovoreno da oko 15-ak tih vozila ide u Bijeljinu, a drugi se pokušavaju riješiti tako da se povežu s nekom od humanitarnjih organizacija (Crveni krst, Merhamet, Caritas...) koje su pristale da budu krajnji korisnici - pojasnio je Kovačević za Agenciju Fena

Zamolio je i one koji su slali ovu vrstu pomoći za strpljenje, ali i još jednom apelovao na sve koji upućuju humanitarnu pomoć da imaju u vidu da se ona ne može osloboditi od plaćanja carine i PDV-a, ukoliko se šalje na fizičke osobe u BiH.

  • Humanitarna pomoć se može osloboditi od carine i PDV-a samo ako je krajnji korisnik humanitarna organizacija u BiH ili neki od organa javne uprave. To je predviđeno zakonom - ukazao je Kovačević.

Izrazio je žaljenje što su oni koji su tokom noći stigli u Orašje s humanitarnom pomoći morali čekati određeno vrijeme, ali i dodao da se pokušavaju na licu mjesta povezati s humanitarnim organizacijama i organima javne uprave koji će pristati da prime tu pomoć, budu krajnji korisnici, da bi se u svakom pojedinačnom postupku donijelo rješenje od oslobađanja plaćanja uvoznih dažbina.