BiH
0

Kovačević: Pripremljeni valjani argumenti protiv tužbe PIO RS

FENA
Federalni ministar rada i socijalne politike dr. Perica Jelečević razgovarao je danas sa federalnim pravobraniteljem Augustom Janičekom i direktorom Federalnog zavoda za MIO Nadirom Kovačevićem te njegovim zamjenikom Ivanom Rogićem o tijeku sudskog postupka u tužbi Fonda penzijsko-invalidskog Republike Srpske protiv Federalnog zavoda MIO.

Tužbom se traži da Federalni zavod za MIO preuzme isplatu mirovina za oko 38.000 korisnika koji su ostvarili pravo na mirovinu do 30.aprila 1992. godine na teritoriji sadašnje Federacije BiH i odštetu za dosadašnje isplate u iznosu od oko 170 miliona KM.

Direktor Federalnog zavoda MIO Nadir Kovačević je izvijestio ministra Jelečevića da su angažirani respektabilan odvjetnički tim i eksperti koji su pripremili valjane argumente za pobijanje tužbe.

Ključni argument je sporazum dva fonda iz 2000. godine o načinu razgraničenja obveza nosilaca osiguranja koji se i danas primjenjuje.

  • Kako se radi o pitanju od izuzetnog značaja za financijsku stabilnost mirovinsko- invalidskog osiguranja u Federaciji BiH, u spor će se uključiti i Federalno pravobraniteljstvo - izvijestio je August Janiček.

Dr. Jelečević je pozitivno ocijenio dosadašnju angažiranost u ovom sudskom sporu do kojeg nije trebalo doći.

Na žalost, opredjeljenje da se pitanja međuentitetskih mirovina i zajedničke mirovinske politike rješavaju dogovorom, ovim sudskim procesom je zaustavljeno, saopćeno je iz kabineta federalnog ministra rada i socijalne politike.