Kovać svjedočio u svoju korist

F
FENA
26.11.2008. u 19:18
0
0
Kovać svjedočio u svoju korist
0
Kovać svjedočio u svoju korist
Govoreći o uslovima u prostorijama Radničkog univerziteta, optuženi je kazao da je "vidio porodice pritvorenika kako donose hranu i deke", pa čak i "piće za proslavu rođendana". Na početku dokaznog postupka Odbrane, optuženi Ante Kovać svjedočio je u svoju korist, te negirao da je učestvovao u hapšenju i zatvaranju Bošnjaka na području Viteza u aprilu 1993. godine.
"Nikoga nisam doveo u prostorije Radničkog univerziteta, niti sam izdavao naredbe da se privode civilne osobe. Vidio sam civile da su privedeni, a mislim da su to radile različite vojne formacije koje su bile prisutne u Vitezu", kazao je Kovać.

Tužilaštvo BiH Kovaća tereti da je kao zapovjednik Brigadne vojne policije Viteške brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) sudjelovao u hapšenju i zatvaranju Bošnjaka u Vitezu tokom aprila 1993. godine. Kovać je negirao da je u tom periodu bio zapovjednik Brigadne vojne policije Viteške brigade HVO-a. Pojasnio je da je tada bio "desetnik u Vojnoj policiji", što znači da je zapovijedao "jednom desetinom koja je brojala oko sedam vojnih policajaca".

"Brigadna policija je imala četiri desetine u aprilu. Zapovjednik Brigadne policije bio je izvjesni Ivo Petrović", kazao je Kovać. Dodao je da se u maju 1993. godine razbolio i otišao na bolovanje oko mjesec dana, da bi nakon povratka bio imenovan za zapovjednika Brigadne Vojne policije.

Po pitanju uslova u prostorijama Radničkog univerziteta, optuženi je kazao da je posebna osoba pri Zapovjedništvu Viteške brigade bila zadužena za hranu, a "vidio sam da su i porodice pritvorenih donosile hranu i deke". Uz to, tvrdi Kovać, pripadnici Vojne policiije su čak jednom pritvoreniku "unijeli flašu Stocka kako bi proslavio rođendan".

"Znam da su neki pritvorenici odvođeni na kopanje rovova, ali tvrdim da pripadnici Vojne policije nisu određivali ko će ići. Moguće da su ponekad pratili te pritvorenike", kazao je Kovać.

Kovaća, Tužilaštvo BiH tereti i za silovanje svjedokinja A i B. Kada je optuženi svjedočio o tim okolnostima javnost je bila isključena kako ne bi došlo do otkrivanja njihovog dentiteta.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. novembar, javio je danas BIRN- Justice Report.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: