Svjedok vidio optuženog
0

Kovać "izdavao naredbe"

FENA
Suad Salkić, svjedok Tužilaštva BiH na suđenju Anti Kovaću, ispričao je Sudskom vijeću da je tokom zatočeništva u objektu Radnički univerzitet u Vitezu vidio optuženog, koji je vojnim policajcima "izdavao naredbe", javlja BIRN.

Salkić, koji je tokom rata bio član Ratnog predsjedništva Općine Vitez, u sudnici je ispričao da su 19. aprila 1993. pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počeli odvoditi muškarce u objekt Radničkog univerziteta u Vitezu.

"Po mene su došla dva naoružana pripadnika HVO-a s oznakama Vojne policije. Kombi je grupe ljudi prevozio u Radnički univerzitet, gdje je bilo više stotina Bošnjaka. Raspoređen sam u jednu prostoriju s još 28 ljudi", ispričao je svjedok.

Tužilaštvo smatra da je Ante Kovać kao komandant Brigadne vojne policije Viteške brigade pri HVO-u tokom 1993., između ostalog, naređivao, odobravao te i sam učestvovao u nezakonitom zatvaranju civila Bošnjaka u prostorije Radničkog univerziteta, kino sale i SDK-a u Vitezu.

Zatvorenici su, navodi se u optužnici, boravili u neljudskim uslovima te su svakodnevno odvođeni na prinudne radove na prve linije razgraničenja.

Salkić je ispričao da su zatvorenici iz Radničkog univerziteta "odvođeni na takozvano kopanje rovova i često se nisu vraćali".

Također je rekao da su imali samo jedan obrok dnevno i da su noću zbog straha morali "spavati u smjenama".

Po Salkićevim riječima, 1. maja 1993. Sefer Halilović je "uspio napraviti dogovor da se puste svi zatvorenici" te da im se omogući da napuste Vitez.

"Nas 13 uglednih građana Viteza je izdvojeno i prebačeni smo prvo u Šahovski klub, a potom u zatvor u Busovači, gdje smo ostali do 14. maja 1993. Onda je rečeno da idemo u razmjenu i odvedeni smo ponovo u Radnički univerzitet. Tada sam vidio Antu Kovaća. Bio je s drugim vojnim policajcima koji su nas čuvali do razmjene, 16. maja. Pričalo se da je imao neku zapovijednu funkciju, a to smo i primijetili tokom boravka, jer se tako ponašao", ispričao je Salkić.

Halilović je bivši general Armije RBiH koji je pred Haškim tribunalom pravomoćno oslobođen krivice za zločine počinjene nad civilima Hrvatima u toku 1993.

Na ovom ročištu bilo je planirano saslušanje još dvaju svjedoka, koji se nisu pojavili na Sudu. Oba su, kako je saopćeno, obavijestila Odjel za podršku svjedoka da ne žele svjedočiti jer su "zabrinuti zbog neprijatnosti koje bi im se mogle desiti nakon svjedočenja".

Tužilaštvo je, kako su istakli, odranije upoznato o ovom stavu svjedoka te je najavilo da će ih ponovo pozvati na neke od narednih ročišta.

Nastavak suđenja planiran je za 15. septembar.