BiH
0

Kourkoulas: Pravi trenutak za početak rada na sveobuhvatnoj razvojnoj strategiji BiH

FENA
Šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas rekao je danas u Sarajevu da nije nikakvo iznenađenje što Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) između BiH i Evropske unije nije ni parafiran ni potpisan, jer BiH nije ispunila ključne političke uvjete.

Govoreći na otvaranju seminara posvećenog pripremi državnog razvojnog plana za BiH, Kourkoulas je čestitao BiH na uspješnom završetku tehničkih pregovora.

Prema njegovim riječima, bh. pregovarački tim pod vodstvom Igora Davidovića i osoblje Direkcije za evropske integracije pod vodstvom Osmana Topčagića pokazali su puni profesionalizam i ekspertizu u proteklih 12 mjeseci.

  • Oni su pokazali da ova zemlja ima kapacitete da završi kompleksne tehničke pregovore, naglasio je Kourkoulas.

Međutim, kazao je on, nije nikakvo iznenađenje da SAA nije ni parafiran niti potpisan, jer BiH nije napravila dovoljan napredak u ključnim reformama koje su bile osnovni preduvjet kada su pregovori počeli prije 12 mjeseci.

Kourkoulas je ocijenio da je sada pravi trenutak da BiH počne rad na sveobuhvatnoj razvojnoj strategiji, zasnovanoj jasnoj viziji procesa evropskih integracija i razvojnim prioritetima BiH.

Državni razvojni plan može biti jako važan instrument za pomoć vladama kako bi donijele jasne odluke zasnovane na ukupnim prioritetima zemlje.

  • Niko drugi ne može odrediti prioritete osim vas. Vi ste jedini koji su zaduženi za svoju budućnost. Evropska unija će uvijek davati podršku i savjet, ali neće nametati model vašeg budućeg razvoja, kazao je Kourkoulas.

Proces evropskih integracija i perspektiva članstva u EU zahtijevaju da BiH ima potpuno vlasništvo nad tim procesima, poručio je Kourkoulas, dodajući kako bi takav razvojni plan jasno pokazao spremnost zemlje da ubrza proces evropskih integracija i ukupni socio-ekonomski razvoj zemlje.

Današnji skup organizirali su Direkcija za evropske integracije, Svjetska banka i delegacija Evropske komisije s ciljem jačanja svijesti svih relevantnih učesnika u procesu kreiranja državnog razvojnog plana za BiH.

Osim Kourkoulasa, učesnike su pozdravili direktor Ureda Svjetske banke u BiH Dirk Reinermann i direktor Direkcije za evropske integracije Osman Topčagić.

Na skupu se, također, prezentiraju iskustva zemalja članica EU i zemalja kandidata - Latvije, Turske i Bugarske.