{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kourkoulas: O pridruživanju BiH EU

F
14.2.2008. u 19:49
0
0
Kourkoulas: O pridruživanju BiH EU
0
Kourkoulas: O pridruživanju BiH EU
Ukoliko se ova zemlja želi jednog dana pridružiti Evropskoj uniji, važno je da njeni građani i čelnici budu informirani o Evropskoj uniji i procesu pridruživanja, kazao je ambasador Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije Evropske komisije u BiH, povodom početka kampanje "Evropska perspektiva Bosne i Hercegovine", pozdravivši inicijativu specijalnog predstavnika Evropske unije o pokretanju informativne kampanje.
"Niko ne može dovesti u pitanje da je pola vijeka evropskih integracija izuzetan uspjeh. Naši građani preko pedeset godina uživaju u visokom stepenu mira, blagostanja i stabilnosti. Evropska unija je tokom godina evoluirala i postala više od trgovinskog bloka. Sa trenutnih dvadesetsedam članica, Evropska unija je politička organizacija koja je aktivna u svim ključnim područjima koja predstavljaju izazove za društvo 21. vijeka. U odnosima sa našim međunarodnim partnerima, mi unaprijeđujemo vrijednosti za koje vjerujemo da su doprinijele našem sopstvenom uspjehu", kazao je ambasador Kourkoulas.

"Naš prosperitet je izrastao iz posebnog oblika regionalne saradnje koja se razvijala ruku pod ruku sa jačim zalaganjem za demokratiju, poštivanje ljudskih prava i vladavinu prava. To iskustvo, koje je tajna našeg uspjeha, želimo ponuditi drugima. Kao što je proces proširenja jasno pokazao, Evropska unija ne predstavlja samo sinonim bogatstva i boljeg životnog standarda. Evropska unija je zajednica vrijednosti. Mi smo porodica demokratskih evropskih zemalja koje su posvećene zajedničkom radu na izgradnji i očuvanju mira, slobode i socijalne pravde", kazao je on.

Ambasador Kourkoulas je naglasio kako je poštivanje identiteta u srcu evropskih integracija, te da je u stvarnosti, proces evropskih integracija pokazao da je jedinstvo u različitosti ne samo moguće već i uspješno.

"Proširenje Evropske unije je također uspješna priča. Pretpristupni proces je preobrazio zemlje koje su aplicirale za članstvo u zemlje sa funkcionalnim demokratijama i tržišnim ekonomijama. Proširenje je potaklo reforme i konsolidiranu demokratiju, ljudska prava i vladavinu prava kao osnove društva. Nove zemlje članice su sada sasvim jasno zemlje sa najdinamičnijim ekonomijama koje se brzo razvijaju. Čelnici Evropske unije su nedavno obnovili konsenzus o proširenju. Vrata Evropske unije su i dalje otvorena za zemlje jugoistočne Evrope. Evropska unija ostaje posvećena vašoj evropskoj perspektivi. Istovremeno, očekujemo od vas kao i od ostalih zemalja koje teže članstvu u Evropskoj uniji, da ispunite uvjete za približavanje Evropskoj uniji", kazao je Kourkoulas.

Šef Delegacije Evropske komisije u BiH je kazao kako je članstvo u Evropskoj uniji bez sumnje jedini ujedinjujući i najsnažniji politički faktor kojeg dijele ljudi i zemlje Evropske unije.

"Za BiH, sa njenim specifičnim osobinama i problemima, evropska perspektiva je najbolji način da se izliječe rane iz prošlosti. Odluka da se pridružite Evropskoj uniji ili ne je, naravno, vaša. Međutim, ako izaberete evropsku perspektivu, morate shvatiti da nema alternative neophodnim reformama", kazao je Kourkoulas.

On je naglasio kako Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ne može biti potpisan prije nego što se ispune neophodni uvjeti.

"Ovo se posebno odnosi na reformu policije i potpunu saradnju sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju. Ove reforme nisu prvobitno neophodne da bi se udovoljilo Evropskoj uniji. Ove reforme su potrebne radi dobrobiti vaše zemlje i vaših građana. To je pitanje vladavine prava, što je osnovni evropski princip", kazao je Kourkoulas dodavši kako je napredak Bosne i Herzegovine prema Evropskoj uniji bio usporen u zadnjih 18 mjeseci.

On je istakao da postoji rizik od daljeg odlaganja potpisivanja Sporazuma o Stabilizaciji i pridruživanju.

"Nemogućnost političkih snaga da postignu dogovor je zapanjujući. Reforma policije je samo jedna od mnogih reformi koje su potrebne da bi BiH postala evropski podobna zemlja. Veliki broj složenijih refomi je pred vama ako i kada stvarni pregovori o pristupu započnu. Ukoliko vaš politički sistem nije sposoban da ostvari rezultate u provedbi reforme policije tokom dvije godine intenzivnih napora, pitam se koliko bi decenija ovoj zemlji trebalo da se složi o provedbi ostalih reformi", kazao je Kourkoulas.

"Ono što predstavlja veliki izazov za BiH i Evropsku uniju jeste pronaći inovativan način kako iskoristiti jaku privlačnost članstva u Evropskoj uniji za rješavanje specifičnih problema ove zemlje. Na nama je da vidimo da li će meka transformativna moć pridruženja biti dovoljno jaka da pomogne zemljama zapadnog Balkana, i posebno Bosni i Hercegovini, da prevaziđe probleme uzrokovane raspadom bivše Jugoslavije: strukturalni problemi koji se tiču etničkih pitanja i proces pomirenja odnosno nepostojanje tog procesa. Iskustvo posljednjih 18 mjeseci me onemogućava da dam pozitivan odgovor na ovo pitanje. Odgovor na ovo pitanje treba tražiti u Bosni i Hercegovini a ne u Briselu", poručio je ambasador Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije Evropske komisije u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: