BiH
0

Kourkoulas: Izvještaj o napretku BiH nije pozitivan

FENA
Izvještaj o napretku BiH u procesu približavanja EU nije pozitivan i u većini sektora je ostvaren tek ograničeni napredak, izjavio je danas šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas predstavljaući na pres-konferenciji u Sarajevu Izvještaj EK o napretku BiH u ovoj godini.

On je kazao kako BiH mora postići mnogo više i pozvao vlasti da ubrzaju ključne reforme kako zemlja ne bi zaostajala za svojim susjedima u procesu evropskih integracija.

Ambasador Kourkoulas je naglasio potrebu ispunjavanja uvjeta za tranziciju OHR-a u Ured specijalnog predstavnika EU te provedbe ustavne reforme. Bez ispunjava ovih zahtjeva, BiH ne može dobiti kandidatski status, dodao je.

U oblasti reforme ustava, kako je naveo, BiH mora ostvariti ustavnu kompatibilnost vezanu za ljudska prava, te državne institucije učiniti funkcionalnijim i efikasnijim.

Također, izrazio je uvjerenje da BiH, ako političari pokažu političku volju, ipak može dostići svoje susjede u ispunjavnju potrebnih uvjeta za napredak u procesu evropskih integracija.